Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Martin Scorsese pakt Oscar-record en twee nieuwe films zijn in de maak

Martin Scorsese is als je op Oscar-nominaties afgaat de grootste nog levende filmregisseur. Daarmee is Steven Spielberg van de troon gestoten. Maar kan Scorsese ook zijn losing streak beëindigen?

Er is al menig artikel, podcast en YouTube-video volgeluld over de vraag wie de grootste, beste of meest legendarische regisseur aller tijden is. Veel filmmakers zeggen Stanley Kubrick, het grote publiek Steven Spielberg, maar dan heb je ook nog de Oscar-uitreikende Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Martin Scorsese vestigt Oscars-record

Het is hoe dan ook een onmogelijke en vooral subjectieve vraag, maar na de deze week bekendgemaakte Oscar-nominaties is het wél duidelijk wie de grootste nog levende regisseur van dit moment is. Althans, als je waarde hecht aan de wispelturige mening van de Academy. Martin Scorsese kreeg afgelopen dinsdag opnieuw de ultieme eer; de x-jarige filmmaker is genomineerd voor de Oscar voor Best Director, dit keer met Killers of the Flower Moon.

Voor de gevierde regisseur geen onbekend gevoel. De beste man is namelijk in zijn langdurige Hollywood-carrière al tien keer genomineerd voor dat specifieke gouden beeldje. Daarmee is hij nu Steven Spielberg, die ene andere nog levende legende, gepasseerd.

Pittige concurrentie vanuit het graf

Het zit ‘m in dat woordje: ‘levende’. Van alle nog levende filmmakers is Martin Scorsese nu de grootste. Geen enkele andere nog levende regisseur is zo vaak als de Goodfellas-regisseur genomineerd voor Best Director. Een uniek record en direct ook een bekroning van een al zo vaak geprezen en gevierd oeuvre. Of hij ‘m nou verzilvert tijdens de Oscars-uitreiking, of niet.

Als je kijkt naar alle filmmakers, dus ook de legendes die helaas al zijn overleden, dan wordt Scorsese vooralsnog afgetroefd. Ook niet door de minste: dan hebben we het over William Wyler, de regisseur achter Oscar-winnaar Ben-Hur. De in 1981 overleden Duits-Zwitserse filmmaker werd tijdens zijn carrière maar liefst twaalf keer voor Best Director genomineerd.

william-wyler Oscars record
William Wyler (Afbeelding: Ecole del Cinema)

Martin Scorsese zou dus nog drie met een nominatie bekroonde films moeten afleveren om Wyler te passeren. Een behoorlijk pittige opgave, gezien de Killers of the Flower Moon-regisseur niet meer de jongste is.

Wie wint de Oscar voor Best Director?

In de tussentijd is het de vraag of Scorsese ook daadwerkelijk dit keer de Oscar gaat winnen. De concurrentie is met bijvoorbeeld Christopher Nolan (Oppenheimer) en Justine Triet (Anatomy of a Fall) behoorlijk pittig. Analisten zijn er vrij zeker van dat Nolan er met de felbegeerde Oscar vandoor zal gaan.

Ook bij de wedkantoren staat Scorsese er niet al te best voor: met odds van +1400 moet hij Nolan voor zich dulden. De Oscar wordt ‘m wel gegund, want de afgelopen vijf keer dat de filmmaker in deze categorie genomineerd was, greep hij elke keer naast de prijs. De laatste Oscar voor Best Director in zijn vitrinekast is die voor The Departed, uit 2007. Zeker gezien zijn leeftijd en het feit dat hij nog maar één keer de Oscar won is de kans dus aanwezig dat de Academy alsnog Scorsese besluit te belonen.

De volgende films van Martin Scorsese

Prijzen of niet, Scorsese zit op zijn minst niet stil. Terwijl Killers of the Flower Moon nog in de bioscoop draait heeft de regisseur al gehint naar zijn volgende film. Tijdens een bezoek aan Het Vaticaan kondigde hij vorig jaar al aan dat hij aan een film over de leer van Jezus Christus werkt.

Ook werkt hij opnieuw samen met Leonardo DiCaprio aan The Wager, een aankomende film die een andere roman van Grann adapteert, de schrijver van het boek waarop Killers of the Flower Moon is gebaseerd. The Wager volgt een groep mannen op het gelijknamige schip tijdens hun reis van Groot-Brittannië naar Brazilië in de jaren 1740.

De Oscars-uitreikingen van dit jaar vinden plaats op zondag 10 maart. Benieuwd waar je alle kansmakers voor Best Picture van dit jaar kunt streamen? In dit artikel hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.