Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 20 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

LEGO-opruiming: Colosseum, James Bond en nog veel meer sets

LEGO gaat in de aanloop naar de feestdagen maar liefst 312 sets uit de handel nemen. We zetten onze favorieten op een rijtje. Je laatste kans om ze te scoren!

Het aanbod van LEGO wordt continu aangevuld met nieuwe sets. Neem bijvoorbeeld afgelopen augustus: toen kwamen er bijna honderd (!) nieuwe modellen uit.

De keerzijde van LEGO’s stortvloed aan nieuwe sets

Je lokale speelgoedwinkel heeft maar beperkte ruimte in de schappen en LEGO probeert continu consumenten te lokken met opvallende nieuwe pareltjes.

Dat heeft helaas ook aan de andere kant impact: er gaan ook telkens een hoop sets uit productie. Oftewel: dan heb je nog maar een korte periode de kans om sets aan te schaffen. Want op is toch echt op. Dan ben je opeens overgeleverd aan de grillige en soms bijzonder prijzige tweedehandsmarkt.

Laatste kans bij LEGO

Gelukkig waarschuwen de Denen je op tijd. In de online LEGO Store is er een Laatste Kans-pagina, waar LEGO alle sets op een rijtje zet die binnenkort niet meer beschikbaar zullen zijn. Op wat voor termijn dat gaat gebeuren staat er helaas niet bij, maar goed, je weet wel dat je snel een knoop door moet hakken.

De naderende schade is helaas vooral op dit moment groot. Van iconische architectuur tot een imposante Star Wars-schip: deze acht LEGO-sets van zijn binnenkort niet meer verkrijgbaar.

Politiebureau en boekenwinkel

LEGO brengt al sinds 2007 modulaire gebouwen voor volwassenen uit. Elk jaar komt er weer een nieuw restaurant, winkel of ander pand bij, met een lange en vooral gedetailleerde straat als resultaat. Mits je ze allemaal weet te verzamelen, natuurlijk. Om weer ruimte te maken voor nieuwe telgen gaan binnenkort maar liefst twee modulaire gebouwen uit de productie: het Politiebureau en de Boekenwinkel. Beide toffe, uitdagende builds die je zo naast elkaar kunt zetten. Je laatste kans!

Scoor ‘m in de LEGO Store

LEGO laatste kans politiebureau
(Afbeelding: LEGO)

LEGO Colosseum

Je kunt het wat gebouwen betreft ook ambitieuzer aanpakken. Dan hebben we het namelijk over het Colosseum, met 9036 steentjes een van de grootste LEGO-sets ooit. Het historische architectonische hoogstandje staat in real life natuurlijk in Rome, maar je kunt deze bijna net zo imposante replica ook gewoon in huis halen. Scheelt weer een vliegticket.

Scoor ‘m in de LEGO Store

LEGO Colosseum
(Afbeelding: LEGO)

LEGO Pick-uptruck

Of je pakt natuurlijk de auto. Ga terug naar de jaren vijftig met deze ouderwetse pick-up truck, inclusief stepside bak, laadklep die open kan en een gedetailleerde motor onder de motorkap. De rode finish maakt de vintage uitstraling helemaal af.

Scoor ‘m in de LEGO Store

Pick-up Truck: LEGO onthult nostalgisch bouwmodel voor volwassenen
🙌🏿 (Afbeelding: LEGO)

LEGO James Bond Aston Martin DB5

Over klassiekers gesproken: terwijl we op de nieuwe James Bond wachten kun je deze klassieke Aston Martin DB5 in elkaar zetten, inclusief minifiguurtje van Bond zelf. Prettig betaalbaar, en zeer geschikt als kerstcadeautje! Dan moet je er dus wel snel bij zijn.

Scoor ‘m in de LEGO Store

kruidvat, daniel craig, aston martin, db5, daniel craig, minifig, james bond, 007, minifiguur
(Afbeelding: LEGO / @gavinhignight)

LEGO Middeleeuwse Smid

Je kunt ook nóg verder terug in de tijd met de Middeleeuwse Smid, een toffe LEGO-set voor volwassenen die helaas binnenkort uit de verkoop gaat. Met 2164 steentjes bouw je een smederij uit de middeleeuwen, inclusief paard en wagen, een nog veel oudere boom en natuurlijk een smid. De sfeer spat er vanaf.

Scoor ‘m in de LEGO Store

LEGO Medieval Blacksmith laatste kans
(Afbeelding: LEGO)

LEGO Ford Mustang

Houd je het toch echt liever bij de voertuigen? Dan heb je nog maar even de kans om een klassieker in huis te halen. Dan hebben we het over de Ford Mustang. De iconische bolide is ook in LEGO-vorm direct herkenbaar. Hey dak kan open, de motorkap onthult een gedetailleerde V8-motor en je krijgt er zelfs extra kentekenplaten bij. Poah.

Scoor ‘m in de LEGO Store

LEGO 10265: Ford Mustang
(Afbeelding: LEGO)

LEGO Wereldkaart

Decoratieve LEGO-sets bieden altijd de kans om met eens moes extra sets in huis te halen: het is immers een aanwinst voor je interieur. Dat geldt al helemaal voor deze wereldkaart. Door de kleine nopjes is het een beetje valsspelen, maar met 11695 steentjes is het de grootste LEGO-set van dit moment.

Scoor ‘m in de LEGO Store

LEGO Star Wars Republic Gunship

Onlangs onthulde LEGO een gloednieuw Star Wars-ruimteschip, uit de populaire animatieserie The Clone Wars. Daardoor moet dit pareltje helaas wijken. De Deense fabrikant verkoopt nu de laatste paar exemplaren van de Republic Gunship uit 2021 op zijn website. Zonde, want met 3292 steentjes is en blijft het een toffe build voor volwassen Star Wars-fans.

Scoor ‘m in de LEGO Store

LEGO STar Wars republic Gunship
(Afbeelding: LEGO)

LEGO Peper-en-zoutset

Ben je zo’n grote LEGO-fan dat je het liefste alles in je huis omtovert tot de plastic steentjes uit je jeugd? Dan heb je nog even de kans om zelfs LEGO tijdens het avondeten te gebruiken. Of, althans, soort van, dankzij deze peper-en-zoutset, die qua ontwerp natuurlijk de normaliter minuscule 1 bij 1-nopjes van het bedrijf nabootst.

Scoor ‘m in de LEGO Store

Salt and Pepper Set 850705 LEGO
(Afbeelding: LEGO)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.