Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gezondheid 20 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

De beste ‘barefoot-schoenen’ voor je voeten na een jaar lang testen

Een jaar geleden begon Manners met het testen van zeven paar verschillende schoenen waarmee je je voeten kan redden. In dit artikel legden we uit hoe we onze voeten mishandelen en hoe je ze weer kan redden. Ruim een jaar lang testte Manners deze zeer verschillende barefoot-schoenen in de hoop de ultieme schoen te vinden waarmee je je voeten hun vrijheid terug geeft. Na ruim een jaar testen en merken vergelijken, zijn er twee winnaars. Nu lees je welke schoenen het beste uit de test kwamen.

We keken naar bewegingsvrijheid, slijtvastheid, design, weersbestendigheid, zweetbestendigheid, comfort en natuurlijk naar het vermogen om je voeten te helpen. Duurzaamheid leverde bonuspunten op. In het vorige artikel hoopten we schoenen te vinden die een eye-opener zouden blijken waarna we nooit meer anders zouden willen.

De winnaars geven je inderdaad allebei dat vrije gevoel van lopen-op-blote-voeten dat je niet hebt bij gewone schoenen, zonder concessies te doen aan criteria als design, bescherming en duurzaamheid. De andere merken die in het artikel van vorig jaar werden besproken, presteerden eveneens goed op verschillende vlakken en zijn zeker de moeite waard. Maar de winnende merken blonken uit in alle categorieën.

Feelgrounds zitten lekker en zijn nog stijlvol

Het merk Feelgrounds scoorde hoog op comfort en ook design. Schoenen die goed zijn voor je voeten en waarop je toch ook gezien mag worden, een prettige combinatie en dat kan je van lang niet alle barefoot-schoenen zeggen. Het enige minpunt was eigenlijk de slijtvastheid, want het viel op dat de zolen snel sleten.

Aangezien ik niet de enige was wie dat probleem aandroeg, heeft Feelgrounds goed geluisterd naar haar klanten. De nieuwe modellen die deze maand gelanceerd zijn hebben een nieuwe zool waarbij juist dat punt is verbeterd. Het slijtvaste materiaal dat ze al gebruikten voor hun kinderschoenenlijn, wordt nu ook gebruikt voor volwassenen. Daarnaast maakt Feelgrounds haar producten ook duurzaam en eerlijk, zoals terug is te vinden op de website.

We bestelden twee paar van hun nieuwste model, de Courtside. Een paar uitgevoerd in zwart-wit en een paar helemaal wit. De zool voelt inderdaad steviger aan en na vele wandelingen ziet hij er nog uit als nieuw, veel beter dan de vorige keer. Ook vind ik ze echt mooi. Ze zijn zelfs zo stijlvol dat niemand doorheeft dat je barefoot-schoenen draagt. Ik krijg er veel complimenten op en bovendien wil iedereen weten waar ik ze vandaan heb. Ik betrapte mijn sneakerverslaafde zoon er zelfs op dat hij ze van me leende.

Deze schoenen komen het beste uit de test
Mijn favoriete Feelgrounds-schoenen: Courtside – links Retro Black, rechts All White (Afbeelding: Feelgrounds)

De Courtside Retro Black bestel je hier voor 129 euro en de Courtside All White bestel je hier, ook voor 129 euro.

Wilding: lichtgewicht en toch oersterk

Dan de tweede winnaar: Wildling. Dit Duitse merk scoorde ook goed op alle gebieden. Bizar hoe zo’n minimalistische schoen die zo weinig weegt zo sterk kan zijn en bovendien ook nog eens heel milieuvriendelijk wordt gemaakt. De designers van Wildling leveren keer op keer schoenen af die zowel goed zijn voor je voeten als voor de wereld. En dan zien ze er ook nog eens leuk uit. Indrukwekkend.

Wildling slaagt erin om schoenen te maken die veel beter voor je voeten zijn dan gewone schoenen en er tegelijk gewoon erg leuk uitzien waardoor je er dubbel blij van wordt. Ik test een hogere schoen die perfect is voor najaar en winter en een lagere schoen die extreem licht is en goed beschermt. Ondanks dat de Ninja-zolen superdun zijn, zijn ze zeer slijtvast en zo hard dat je nooit bang hoeft te zijn dat er iets scherps doorheen komt. Ik heb deze minimalistische schoenen getest tijdens meerdere uitdagende hikes over rotsen en klom er beter mee dan mensen die bergschoenen droegen. Wonderbaarlijk maar waar.

Met deze schoenen red jij je voeten van de ondergang
De Tanuki Yoru zijn geliefd omdat ze minimalistisch zijn maar je voeten toch beschermen (Afbeelding: Wildling)

De Tanuki Yori zijn gemaakt van Japans washi-papier, dat al meer dan 1000 jaar in gebruik is en veelzijdig is. Dankzij een speciale weeftechniek is de Tanuki ademend en waterdoorlatend, waardoor het de ideale schoen is voor warme omstandigheden. Met een gewicht van slechts 56-151 gram behoren ze tot de lichtste schoenen ter wereld, wat een ongekend gevoel van vrijheid geeft. Het papieren bovenmateriaal is snel drogend en maakt de Tanuki geschikt voor wateravonturen. Je bestelt ze hier voor 119 euro.

De Trica Night Sky biedt warmte en droogte voor je voeten tijdens het koude seizoen, met name op regenachtige dagen. Het heeft een waterbestendig bovenmateriaal met een katoenen kraag voor extra comfort. De gebruikte materialen zijn milieuvriendelijk, met een canvas bovenmateriaal van 100% gerecycled katoen en een voering van 100% biologische katoenen flanel, samen met hennep-vlas fleecevoering om de voeten warm te houden en te laten ademen. Je bestelt ze hier voor €159,-

Met deze schoenen red jij je voeten van de ondergang
De Trica Night Sky zijn perfect voor in de winter: warm en beschermend (Afbeelding: Wildling)

Conclusie

Kortom, dit zijn de schoenen waar ik het meest enthousiast over ben na een jaar testen en waarvan ik hoop dat veel lezers ze een uitkomst zullen vinden. Helaas ben ik nog steeds niet verlost van mijn bunion-voeten, maar met deze schoenen voel ik me in elk geval veel vrijer en activeer ik mijn voeten veel meer. Sinds ik op barefoot-schoenen loop, heb ik zelden nog last van vermoeide voeten na lang staan, hiken of wandelen. Zelfs hardlopen gaat er uitstekend op. Ik zou zeggen probeer het eens. Je kan altijd nog terug naar je veilige sneakers die je voeten lui en misvormd maken. Maar waarom zou je?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.