Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe James Bond-acteur én regisseur in vizier bij bookmakers

De Britse bookmakers hebben steeds scherper een nieuwe James Bond-acteur én regisseur in beeld. We maken de balans op.

Afgelopen zaterdag was het exact achttien jaar geleden dat Daniel Craig werd aangekondigd als de nieuwe James Bond. De reacties waren overigens destijds niet mals. Craig moest een hoop kritiek en hoon incasseren. Een mentaal zeer zware tijd, zo blikte de Brit in 2021 nog terug in deze documentaire.

Wie volgt Daniel Craig op?

Na vijf films leverde Daniel Craig twee jaar geleden zijn License to Kill in. Het is tijd voor een nieuwe 007, maar vanuit de producenten achter de filmfranchise blijft het al jaren opvallend stil. In de zeldzame interviews die voorbij komen merkte producente Barbara Broccoli vooralsnog vooral op dat de zoektocht nog niet eens begonnen was.

De nieuwe James Bond is geen film maar een boek
Daniel Craig als James Bond en Léa Seydoux als Madeleine Swann in Spectre (Afbeelding: EON)

Dat weerhield de juicekanalen, Britse tabloids en wedkantoren er de afgelopen jaren niet van om er flink op los te speculeren. De zoektocht naar de nieuwe James Bond is zelfs big business, waar wedkantoren gretig op inspelen.

Het Christopher Nolan-probleem

Naar verwachting zal Broccoli pas in 2024 de nieuwe James Bond aan de wereld gaan onthullen, met een nieuwe film op de planning voor ergens eind 2025. Aanhoudende geruchten wijzen bovendien op vergevorderde gesprekken met niemand minder dan Christopher Nolan. Ja, naar verluidt gaat de Oppenheimer-regisseur de 007-films nieuw leven inblazen.

Juich echter niet te vroeg: volgens vermeende insiders wil Nolan terug naar de jaren vijftig, naar de periode waarin de boeken van Ian Flemming zich afspelen, maar willen de producenten daar niets van weten. Zij willen Bond in de moderne, huidige tijd houden.

Wat ons betreft zou een reis terug in de tijd meteen effectief de nieuwe films van die met Daniel Craig onderscheiden, maar als we vage bronnen moeten geloven dreigt de discussie een dealbreaker  te gaan worden. Doodzonde, want na Oppenheimer mag je wat ons betreft Nolan blind de sleutels van een franchise als James Bond geven. Wat een naam om een nieuw hoofdstuk mee te beginnen!

De nieuwe James Bond volgens de bookmakers

Maar goed, voor een nieuw hoofdstuk heb je niet enkel een beroemde regisseur nodig. Je hebt vooral een nieuwe Bond nodig. De afgelopen jaren zagen we vooral dezelfde paar namen continu voorbij komen bij de bookmakers. We maken de balans weer eens op: wie zijn er anno oktober 2023 de favorieten?

Aaron Taylor-Johnson James Bond
Aaron Taylor-Johnson (rechts) in Bullet Train (Afbeelding: Sony Pictures)

Op het moment van schrijven staat Aaron Taylor-Johnson weer bovenaan alle lijstjes, met odds van 11-4 bij de wedkantoren. Naar verluidt was Broccoli zeer onder de indruk van zijn geheime auditie, en met zijn 33 jaar heeft ie de perfecte leeftijd om voor een langere periode Bond te gaan spelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Henry Cavill, die ook regelmatig voorbij komt in de favorietenlijstjes. Bovendien heeft Christopher Nolan al met Taylor-Johnson samengewerkt voor Tenet.

Nieuw gezicht uit Black Mirror

Op de tweede plek staat James Norton, die vooral in Engeland bekend is door de detectives Grantchester en Happy Valley. De 38-jarige Brit heeft odds van 5-1. Ook Norton staat al langer bovenaan bij de bookmakers.

Black Mirror James Bond Damson Idris
Damson Idris in Black Mirror (Afbeelding: Netflix)

Toch zijn er ook nieuwe gezichten. Op de derde plek staat nu namelijk Damson Idris. De 32-jarige Black Mirror-ster veroverde de afgelopen maanden de rankings bij de Britse wedkantoren, met een stevige derde plek als resultaat. Een positie die hij overigens met odds van 11-2 moet delen met de al eerder genoemde Henry Cavill.

Staar je niet blind

Ach, staar je blind op die cijfers. Uiteindelijk zijn dit soort rangschikkingen vrij betekenisloos tijdverdrijf en vooral een verdienmodel voor wedkantoren. Maar ja: tot Broccoli de opvolger van Daniel Craig aankondigt, kunnen Bond-fans het niet laten.

Je kunt ook de lijstjes van bookmakers links laten liggen en tot 2024 als James Bond-fan een boek erbij pakken. Onlangs kwam namelijk één van de tofste 007-avonturen ooit uit. Ben je meer van de non-fictie? Check dan dit schitterende koffietafelboek. Mooie cadeautip!

ExpressOddschecker

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.