Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 7 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

LEGO brengt iconische kasteelset terug als cadeautje

H

et lijkt er sterk op dat LEGO een iconische set terug gaat brengen als lokkertje: het beroemde Knight’s Castle uit 1984.

Afgelopen week onthulde LEGO de bedrijfscijfers voor de eerste helft van 2023. Lang, saai verhaal kort: de Denen doen het een stuk beter dan de rest van de speelgoedindustrie, met name dankzij volwassen fans.

LEGO gaat vol voor volwassenen

LEGO is zich de laatste jaren steeds meer gaan focussen op volwassen consumenten. Potentiële klanten die ooit als kind zijn opgegroeid met de plastic bouwsteentjes, en nu waarschijnlijk wél budget hebben om grotere sets te kopen. Bingo!

De cijfers zeggen een hoop: in heel 2022 bracht LEGO 29 sets uit die meer dan 175 euro kosten. In de eerste acht maanden van 2023 staat de teller al op 31. Van Star Wars tot Pac-Man: de Denen spelen op alle fronten in op nostalgie. Een uiterst krachtig wapenfeit.

Het lijkt er sterk op dat volwassen LEGO-fans binnenkort weer alles op alles zullen moeten zetten om niet weer tot een aankoop verleid te gaan worden.

LEGO Knight’s Castle duikt op

Er is namelijk een GWP-versie opgedoken van misschien wel de meest iconische LEGO-set ooit: Knight’s Castle, uit 1984. GWP staat voor Gift with Purchase, een ‘gratis’ cadeautje wat je krijgt bij een bepaald aankoopbedrag in de LEGO Store. Lokkertjes waarmee het bedrijf voor elkaar hoopt te krijgen dat je telkens net iets meer uitgeeft.

Knight’s Castle is één van de meest waardevolle LEGO-sets, maar heeft ook vooral dé ultieme nostalgie-factor. De gele doos, de simpele vormgeving van het kasteel: de kinderverbeelding in een productverpakking gevat.

LEGO-set ooit: Knight's Castle
(Afbeelding: LEGO)

Afgelopen jaar bracht het bedrijf nog een moderne versie van het kasteel uit. Tof, maar niets haalt het bij de schitterende eenvoud van het origineel. Maar als je de Icons-versie te duur vond en de originele set al helemaal onmogelijk te bemachtigen valt, dan heeft LEGO binnenkort dus een leuke verassing voor je.

Maar hoe krijg je ‘m?

LEGO 5008074 Knight’s Castle is namelijk op een certificeringspagina van het speelgoedmerk opgedoken. Het gaat om een miniatuurversie van het iconische kasteel uit de jaren tachtig, met enkel nanofiguurtjes in plaats van minifiguurtjes.

LEGO-set ooit: Knight's Castle
De gelekte set (Afbeelding: LEGO)

Naar verwachting zal LEGO het minikasteel exclusief als GWP weg gaan geven tijdens Black Friday, in november. Of je dan aan een bepaald bedrag moet voldoen of punten verzameld moet hebben in het onlangs compleet vernieuwde VIPS-programma, is op het moment van schrijven onduidelijk. Nog even geduld hebben dus.

Wordt vervolgd! Voor meer van dit soort opnieuw uitgebrachte iconische sets komt LEGO overigens naar verluidt zelfs met een complete productlijn: LEGO Moments.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.