Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 2 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

LEGO gaat terug in de tijd met uiterst exclusieve brandweerwagen

De tofste nieuwe LEGO-set van 2023 is er helaas eentje die je onmogelijk kunt bemachtigen. Maak kennis met een gloednieuwe plastic versie van de houten brandweerwagen waarmee het allemaal begon.

Het leven van LEGO-liefhebbers is pittig. De Denen brengen anno 2023 zoveel sets voor volwassenen uit dat je praktisch een tweede hypotheek nodig hebt. Kijk alleen al naar de vrachtlading aan sets die in juni uitkwam: van deze Batcave tot de geweldige Harry Potter-sets. Honderden of misschien zelfs duizenden euro’s aan toffe hebbedingen voo LEGO 4000040 Fire Engine volwassenen. De nostalgie waar het merk op inspeelt maakt de nieuwe sets pittig om te weerstaan.

LEGO 4000040 Fire Engine

Nu gaat LEGO nog verder en wordt het verzamelaars nog lastiger gemaakt. Dan hebben we het over LEGO 4000040 Fire Engine. Een gloednieuwe set die je enkel en alleen kunt krijgen door mee te doen aan de LEGO Inside Tour, een exclusieve rondleiding die maar een paar keer per jaar plaats vindt in Billund, Denemarken. Drie dagen lang krijgen deelnemers een bijzonder kijkje in de keuken én de geschiedenis van het familiebedrijf. Een trip die je deels terug kunt verdienen dankzij de exclusieve set die LEGO elk jaar ontwerpt voor deelnemers. Rete exclusief dus, en daarmee vaak ook aardig wat geld waard.

Vorig jaar maakten de Denen een miniatuurversie van de fabrieksmachines die je favoriete steentjes uitpompen. Moderne technologie dus. Dit jaar gaat LEGO veel verder terug in de tijd, richting de jaren dertig en veertig, toen het familiebedrijf nog houten speelgoed maakte. Deelnemers aan de exclusieve tour van 2023 krijgen een replica van de ronduit iconische houten brandweerwagen uit de jaren veertig, dit keer opgebouwd uit LEGO-steentjes.

LEGO 4000040 Fire Engine Inside Tour brandweerauto
De originele brandweerauto’s (Afbeelding: faustchobits)
LEGO 4000040 Fire Engine Inside Tour brandweerauto
🔥 (Afbeelding: The Toy Investor)

Zeer exclusieve set

Het aantal steentjes is op het moment van schrijven nog onbekend, maar met een hoogte van 50 centimeter is het sowieso een flinke set. Je kunt de ladder uitschuiven en draaien middels een zwengel. YouTuber The Toy Investor heeft dit onlangs al de tour kunnen doen en heeft daarmee al een exemplaar van LEGO 4000040 Fire Engine in handen, waardoor je de set in de video onderaan dit artikel uitgebreid kunt bewonderen. Zijn verpakking meldt overigens dat er maar zestig exemplaren zijn, maar dat komt puur door het feit dat elke tour zijn eigen editie heeft, met op de achterkant een groepsfoto van alle deelnemers. Met zes tours en maximaal zestig exemplaren per tour kom je uit op een totaal van 360 brandweerwagens. Zeer exclusief dus, en de knipoog naar de begindagen van het bedrijf zullen deze set ongetwijfeld in de toekomst een felbegeerd en prijzig verzamelobject maken.

LEGO 4000040 Fire Engine Inside Tour brandweerauto
🔥 (Afbeelding: The Toy Investor)

Je bent helaas sowieso te laat

Helaas grijp ook jij er hoogstwaarschijnlijk naast. Zelfs als je bereid bent om omgerekend 2685 euro neer te leggen voor de Inside Tour, dan ben je al te laat. De inschrijfperiode voor de tours van 2023 is namelijk al afgelopen. Pas in 2024 heb je weer de kans om naar Billund af te reizen, waarvoor de inschrijfperiode december dit jaar begint. Welke set met die periode gepaard gaat, is uiteraard nog niet bekend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.