Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

De interessantste superheldenfilm van 2023 komt niet van DC of Marvel

Een van de meest opvallende superheldenfilms van 2023 komt niet uit de koker van Marvel Studios of DC Studios. Maak kennis met Gray Matter, een superheldenfilm van HBO die voortkomt uit een uniek initiatief.

Het was altijd DC Studios dat jaloers naar het succes van het Marvel Cinematic Universe keek. Maar anno 2023 heeft Marvel het ook lastig. Sinds de epische climax die Avengers: Endgame was slaat de studio regelmatig de plank mis. Het MCU is zijn focus kwijt, met alle gevolgen van dien.

Marvel en DC struikelen

Sure, de blockbusters brengen meestal nog genoeg geld in het laatje, maar het is overduidelijk dat de superheldenhype van het vorige decennium op zijn einde loopt. De nieuwe Spider-Verse is gelukkig een uitzondering op die regel, maar dan heb je ook meteen echt een uitzondering te pakken.

Ook aan de kant van DC gaat het matig. De nieuwe The Flash-film doet het magertjes in de bioscopen en werd bovendien niet al te best ontvangen door de pers. Al hebben we daar nog de geruststellende gedachte dat James Gunn als gloednieuwe studiobaas voor een nieuw begin gaat zorgen. The Flash was al praktisch af toen de Guardians of the Galaxy-regisseur daar aanboord kwam, dus daar kun je Gunn niet op af rekenen. Zijn eerste productie komt pas in 2025 uit, Superman: Legacy.

HBO presenteert superheldenfilm Gray Matter

Gelukkig zijn DC Studios en Marvel Studios niet de enige studio’s die superheldenfilms afleveren. Sterker nog, binnen het huis van DC komt er komende maand een superheldenfilm uit die niet van de stripgigant afkomstig is. Dan hebben we het over Gray Matter, een originele superheldenfilm die op 13 juli naar HBO Max komt. Een streamingdienst die in Amerika al Max heet, een transformatie die ook in Nederland staat te gebeuren.

Project Greenlight

De film is het resultaat van een tof initiatief: Project Greenlight, waarbij filmmakers die hun eerste film pitchen en ontwikkelen worden gevolgd en krijgen de kans om hun droom te verwezenlijken. Gray Matter kreeg het groene licht en kon daardoor echt gemaakt gaan worden, waarmee de superheldenfilm het regiedebuut van Meko Winbush wordt.

Ze vertelt het verhaal van Ayla en haar dochter Aurora. Beide vrouwen hebben superkrachten. Terwijl Ayla haar dochter probeert te leren hoe ze met deze vaardigheden moet omgaan, “wordt Aurora door een tragisch voorval de baas over haar eigen lot en wordt Ayla gedwongen de waarheid over haar verleden onder ogen te zien.” Klinkt mysterieus, en ook de eerste trailer voor de HBO Max Original geeft (gelukkig) weinig weg.

Eenheidsworst doorbreken

Wel vallen de kleine horror-elementen op, en eigenlijk de toon in het algemeen. Dit is duidelijk geen popcorn-blockbuster zoals Marvel Studios ze continu aflevert. Dat Gray Matter die eenheidsworst lijkt te doorbreken maakt de superheldenfilm al in één klap interessant. En ach, de film komt naar HBO Max, dus je hoeft er geen bioscoopticket voor aan te schaffen. Tussen de teleurstellende DC- en Marvel-films verdient het regiedebuut absoluut een kans, zeker als de drempel zo laag is. Oftewel: op naar 13 juli!

Check hieronder ook de trailer voor het nieuwe seizoen van Project Greenlight. Het initiatief wordt van begin tot eind vastgelegd door camera’s, waardoor je een tof en uniek kijkje in de keuken van Hollywood krijgt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.