Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 25 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

LEGO brengt vijf briljante fan-sets tijdelijk uit in beperkte oplage

De winnaars van het LEGO BrickLink Designer Program Series 3 zijn bekendgemaakt! Oftewel: vijf prachtige ontwerpen van fans worden echt uitgebracht, mits je er op tijd bij bent.

LEGO kiest al sinds 2011 eens in de zoveel tijd de beste designs op IDEAS uit, een platform waar fans hun bouwwerken met andere liefhebbers kunnen delen. Als hobbyist heb je dus kan op eeuwige roem.

Van LEGO IDEAS naar BrickLink

De geselecteerde designs worden dan echt ontwikkeld tot een officiële set, soms met grote aanpassingen, soms met kleine. Deze instant klassieker van eerder deze maand en bijvoorbeeld de prachtige Grand Piano van een paar jaar geleden zijn voorbeelden van door fans bedachte sets.

Er leiden echter nog meer wegen naar Rome voor de superfan die ervan droomt om een echte LEGO-set uit te brengen. De Denen zijn ook sinds 2019 eigenaar van BrickLink, een platform waar fans onderdelen en zelfs complete sets aan elkaar kunnen verkopen.

Die overname leverde ook kritiek op: LEGO heeft zo immers steeds meer puzzelstukjes in eigen handen, en kan zo controle uitoefenen over de tweedehandsmarkt.

BrickLink Designer Program

Het levert ook voordelen op. LEGO heeft namelijk het BrickLink Designer Program in het leven geroepen. Fans krijgen steeds een paar maanden de tijd om hun zelfontworpen sets in te dienen, mits ze uit maximaal 8500 steentjes bestaan en gebouwd zijn met de officiële BrickLink Studio-software.

Het verschil met IDEAS zit ‘m vooral in wat daarna gebeurt. Winnende IDEAS-sets belanden wereldwijd in de winkelschappen, ook in je lokale speelgoedwinkel, waar een nietsvermoedende consument ze ook kan aanschaffen.

BrickLink Designer Program-winnaars moeten het hebben van crowdfunding. LEGO kiest steeds vijf winnaars uit, die vervolgens vooruitbesteld kunnen worden. Pas als een design 3000 pre-orders aantikt, neemt LEGO de set in productie.

Maar zelfs dan worden er ‘slechts’ maximaal 20.000 stuks geproduceerd, en dus enkel to order. Oftewel: de sets belanden nooit in de winkelschappen, je moet er echt bij zijn in de crowdfunding-fase. Enkel de consumenten die de sets voorbestellen krijgen ‘m opgestuurd, mits ze er dus op tijd bij zijn.

Winnaars van Series 3 bekend

Gelukkig heb je nu de kans om er op tijd bij te zijn, want LEGO heeft zojuist de vijf winnaars van BrickLink Designer Program Series 3 bekendgemaakt. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Goed om te weten: je mag per adres maximaal twee sets per ontwerp bestellen, en het feest gaat dus pas door als er minimaal 3.000 pre-orders komen. Een aantal dat overigens elke keer makkelijk wordt aangetikt, want de resulterende sets zijn automatisch zeldzaam en dus interessant voor verzamelaars.

Alle data die je moet weten

Dan nog wat data: je kunt vanaf oktober 2024 pas Series 3-sets gaan crowdfunden, met een geplande levering in maart 2025. In de tussentijd gaat LEGO de ontwerpen waar nodig aanpassen om aan kwaliteitseisen te voldoen.

Nog beter nieuws: doordat die data nog zover in de toekomst liggen, ben je ook nog op tijd voor de pre-orders van Series 1 en Series 2. Check de overzichtspagina van het BrickLink Designer Program voor die modellen en de bestel-opties.

Winnaars LEGO Bricklink Designer Program Series 3

De onderstaande sets zijn door LEGO uitgekozen en kunnen dus vanaf oktober 2024 besteld worden. Check alle details per set op deze pagina.

LEGO Forest Stronghold | Krackenator

LEGO Lost City | Letsgolegobrick

LEGO Harbormaster’s Office | Rich_Herbert

LEGO Art of Chocolate | Brickester

LEGO Camping Adventure | Thepresident14

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.