Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 25 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Maakt geld gelukkig? De wetenschap geeft eindelijk antwoord

‘Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel lekker als je het hebt’. Dit hoor je jouw foute oom vast wel eens zeggen op een verjaardag. Maar hij heeft het mis, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de University of Virginia.

In het onderzoek blijkt uiteraard ook dat niet iedereen gelukkig wordt van meer geld. Maar er is wel degelijk ontkracht dat het gelukkiger worden stopt bij deze salarisgrens.

Geld maakt gelukkig, aldus onderzoek

Een recent onderzoek, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), betwist dus dat geluk afvlakt na een bepaalde inkomensgrens. Wetenschappers toonden juist aan dat je inderdaad nog gelukkiger kunt zijn met nog meer geld.

Onderzoekers Daniel Kahneman en Matthew Killingsworth van de University of Virginia onderzochten meer dan 33.000 werkende volwassenen in de Verenigde Staten. Ze ontdekten dat het geluk gemiddeld blijft toenemen met het inkomen, zelfs in de hoge inkomensklasse. Ongeveer 20 procent van de deelnemers, de ‘ongelukkige minderheid’ genoemd, ervoer echter negatieve emoties die niet konden worden verlicht door een hoger inkomen. Dit suggereert dat geld niet voor iedereen geluk garandeert, maar wel voor de meeste mensen. Het gaat dus om een Amerikaans onderzoek, dat niet een-op-een te projecteren valt op de bevolking van Nederland. Feit is dat in beide landen kapitalisme de norm is.

Tips voor een hoger salaris

Oké, geld maakt gelukkig. Met die wetenschap in het achterhoofd stap je nu zo snel mogelijk naar je leidinggevende voor meer salaris. Geen overbodige luxe in tijden van inflatie. Check deze 5 tips van HR-professionals voor een salarisverhoging.

Je zou het ook nog rigoureuzer kunnen aanpakken, door direct op zoek te gaan naar een nieuwe baan of complete carrièreswitch. Check deze MBO-banen en deze HBO/WO-banen met het hoogste startsalaris en de beste baangarantie. Geld maakt immers gelukkig. En nog een tip op de koop toe: zoveel moet je per dag sparen om op je 65e miljonair te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.