Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Koffie stimuleert volgens recent onderzoek je vetverbranding

Goed nieuws voor koffieliefhebbers die graag een beetje willen afvallen. Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne je vetverbranding een flinke boost geeft. Een stevige bak koffie geeft je dus niet alleen meer energie, maar helpt je ook om sneller van je buikje af te komen.

Even voor alle duidelijkheid: natuurlijk is koffie geen wondermiddel. Als je serieus overgewicht hebt en een plan wil maken, dan doe je er verstandig aan om te overleggen met een huisarts of diëtist. Neemt niet weg dat het een onderzoek is waar je iets aan hebt.

Het goede nieuws komt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the International Society of Sports Nutrition. Wetenschappers aan de universiteit van Granada zijn verantwoordelijk voor de daadwerkelijke studie. Zij hebben een groep van vijftien mannen een aantal weken flink aan het werk gezet. Iedere ochtend en aan het einde van de middag moesten ze verschillende inspanningstesten afleggen. Denk hierbij aan fietsen op een hometrainer.

Afvallen met koffie

Alle mannen in de groep deden precies hetzelfde. Het enige verschil is wat ze toegediend kregen. Een deel van de groep kreeg een half uur voor het sporten 300 milligram cafeïne (vergelijkbaar met de hoeveelheid cafeïne van twee grote koppen koffie) en het andere deel een placebo. Wat blijkt: de koffiegroep had een hogere vetverbranding dan de groep die een placebo kreeg.

Dit geldt zowel voor de ochtendtraining, als de training aan het einde van de middag. Wel was het effect groter bij de tweede training. De positieve-effecten komen voort uit het feit dat je door koffie meer vet gaat verbranden dan suiker. Het nuttigen van koffie voor het sporten is dan ook vooral aan te raden als je een intensieve workout op de planning hebt staan. Normaliter zou je dan vooral suiker verbranden, maar de cafeïne zorgt er dus voor dat je juist meer vet gebruikt als brandstof.

De voordelen van cafeïne

Mocht je niet van koffie houden, maar wil je wel profiteren van de positieve effecten van cafeïne? Dan zijn er ook andere manieren om deze stof binnen te krijgen, zoals pillen of kauwgom. Vooral cafeïne in kauwgom is nu in opkomst en heeft ook nog een aantal andere voordelen. Zo belooft het kauwen op deze kauwgom ook nog extra energie, focus en uithoudingsvermogen. Zo kun je dus nog meer vet verbranden.

https://www.manners.nl/afvallen-chocolade-feestdagen/

Uiteraard moet je wel een beetje uitkijken. Cafeïne is een ideale oppepper en vetverbrander, maar te veel is natuurlijk niet goed. Ben je benieuwd hoeveel koppen zwart goud jij per dag zou mogen drinken? Klik dan hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.