Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin milieuvriendelijk maken? Greenpeace heeft een plan

Bitcoin heeft de afgelopen jaren veel kritiek gekregen over de hoeveelheid energie die het netwerk verbruikt. Volgens onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) zou één enkele transactie zo’n 402 kilo aan CO2 uitstoten. Dat is ongeveer twee derde van wat een gemiddeld Nederlands huishouden per maand aan energie verbruikt, volgens DNB. Maar Greenpeace komt met een plan.

De milieuorganisatie heeft de handen ineen geslagen met Chris Larsen, medeoprichter van Ripple, uitgever van de crypto-munt XRP. Samen hebben ze een campagne gelanceerd met als doel de grootste digitale munt te veranderen. Of zoals zij het zien, te verbeteren. Ze willen de Bitcoin-blockchain namelijk milieuvriendelijk maken. De campagnenaam windt er in elk geval geen doekjes om.

‘Change the code, not the climate’

Juist. Pas de code aan en laat het klimaat met rust. Volgens Greenpeace zou een gezamenlijke inspanning van toonaangevende Bitcoin-bedrijven een groot verschil maken.

“Als slechts dertig grote spelers (de belangrijkste miners, handelsplatformen en core developers) samen besluiten om het proof of work-model (PoW) opnieuw uit te vinden óf over te gaan naar een protocol dat weinig energie verbruikt, dan zal Bitcoin niet langer onze planeet vervuilen:, aldus de milieuorganisatie.

Greenpeace accepteert geen Bitcoin-donaties meer

Greenpeace accepteerde tussen 2014 en mei 2021 trouwens volop donaties in Bitcoin, totdat de milieuorganisatie het niet meer verantwoord vond. De zorgen omtrent het absurd hoge energieverbruik van de crypto-munt kon niet langer genegeerd worden. In dezelfde periode besloot Tesla-CEO Elon Musk al Bitcoin-betalingen voor elektrische auto’s in de ban te doen. Iets wat hem niet in dank werd afgenomen door de crypto-gemeenschap. Zijn beslissing deed de koersen namelijk flink kelderen.

Ethereum van PoW naar PoS

Ethereum, de grootste concurrent van Bitcoin, bevindt zich momenteel in de laatste fase van een bijzondere transformatie. Het PoW-model wordt ingeruild voor het PoS-model (proof of stake). Volgens Greenpeace heeft een PoS-model veel minder impact op het milieu, omdat er aanzienlijk minder energie wordt gebruikt om het netwerk veilig te laten draaien.

De kans dat Bitcoin het PoS-pad naar verduurzaming inslaat, lijkt volgens anderen trouwens klein. Chris Bendiksen, onderzoeker bij CoinShares, zei hierover: “Ik schat de kans dat Bitcoin ooit naar PoS overstapt op precies 0%. Er is geen enkele motivatie onder Bitcoiners om de beveiliging van het protocol te vernietigen langs deze weg.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.