Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 22 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom Oekraïne terstond crypto-handel legaal heeft gemaakt

Oekraïne draait 180 graden en besluit toch cryptocurrencies te legaliseren. De reden hiervoor is simpel. Het door oorlog geteisterde land ontving sinds het begin van invasie al meer dan 100 miljoen USD aan crypto-donaties.

Het gaat hier trouwens uitsluitend om het legaliseren van de handel in crypto. Dus niet te verwarren met bijvoorbeeld El Salvador, waar Bitcoin sinds vorig jaar als wettig betaalmiddel wordt geaccepteerd.

Groen licht voor crypto-beurzen in Oekraïne

He Oekraïense Ministerie van Digitale Transformatie twitterde vlak voor het weekend dat zowel buitenlandse als binnenlandse crypto-handelsplatformen voortaan in het land mogen opereren. Daarnaast kunnen crypto-bedrijven binnenkort rekeningen openen bij Oekraïense banken. Donaties verzenden van A naar B wordt hiermee een stuk eenvoudiger.

“Het ondertekenen van deze wet is een belangrijke stap om de crypto-industrie uit de schaduw te trekken en een legale markt voor digitale bezittingen te lanceren”, aldus het Oekraïense Ministerie van Digitale Transformatie.

Nu de nieuwe wet van kracht is, kan het Oost-Europese land een wettelijk kader opzetten voor het gebruik van cryptocurrencies. Hierbij zal de Nationale Bank van Oekraïne samen met de Nationale Commissie voor Effecten en Aandelenmarkt toezicht houden op de procedures.

Nood breekt wetten

Cryptocurrencies begaven zich voorheen in een grijs gebied in Oekraïne. Handel in crypto was zelfs verboden voor bedrijven en consumenten. Opvallend genoeg heeft President Zelensky een eerder wetsvoorstel (uit 2021) om handel in crypto te legaliseren, afgewezen. Maar nood breekt wetten, zeker in tijden van oorlog.

Donaties vanuit hele wereld

Er is inmiddels al ruim 100 miljoen USD aan crypto-donaties opgehaald. Steun die Oekraïne goed kan gebruiken. Op 26 februari, daags nadat de oorlog uitbrak, twitterde de Oekraïense regering trouwens al wallet-adressen om donaties in Bitcoin, Ethereum en USDT te ontvangen. Niet alleen de regering, ook non-profit organisaties en hulporganisaties hebben op deze manier geld ingezameld. Volgens de BBC komt de gemiddelde crypto-donatie uit op zo’n 95 dollar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.