Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 29 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Nederland – Duitsland in 14 historische voetbalfoto’s

Er bestaat geen mooiere voetbalwedstrijd dan Nederland-Duitsland. De verloren WK-finale van 1974 zal helaas nooit meer uit ons collectieve geheugen worden gewist, de halve finale van het EK 1988 gelukkig ook niet. Vanavond speelt Oranje onder bondscoach Louis van Gaal een oefenwedstrijd te die Mannschaft. Om in de sfeer te komen gaan we aan de hand van 14 historische foto’s door de geschiedenis van deze beladen derby.

Nederland – Duitsland, 24 april 1910: 4 -2

duitsland-nederland, 14, fotos, historie
Bron: ANP Archief

De allereerste wedstrijd tussen Nederland en Duitsland won het Nederlands Elftal met 4-2, dankzij doelpunten van Guus Lutjens en Jan Thomeé. Die pakken ze ons nooit meer af.

West-Duitsland – Nederland, 14 maart 1956: 1-2

duitsland-nederland, fotos, 14, historie
Bron: ANP Archief

In de eerste wedstrijd tussen Duitsland en Nederland na de Tweede Wereldoorlog scoorde de Friese voetballegende Abe Lenstra twee keer. Nederland won met 1-2 van de op dat moment heersende wereldkampioen en dat werd groots gevierd in de Nederlandse huiskamers. Rechts op de foto zie je de Nederlandse international Jan Notermans.

West-Duitsland – Nederland, 21 oktober 1959: 7-0

duitsland-nederland, fotos, historie
Bron: ANP Archief

De dikste nederlaag ooit leed Nederland in 1959, ondanks dat Oranje sterspeler Faas Wilkes in de gelederen had. Op de foto heeft de West-Duitse doelman Ewert (zittend) de bal weggewerkt. Faas Wilkes is te laat.

West-Duitsland – Nederland, 7 juli 1974: 2-1

duitsland-nederland, fotos, historie, 14
Bron: ANP

In 1974 veroverde het Nederlands Elftal onder aanvoering van Johan Cruijff de harten van de voetbalwereld met het totaalvoetbal, waar nog steeds over gesproken wordt. De finale ging verloren tegen West-Duitsland, het grootste drama uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Op de foto wordt Johan Cruijff neergehaald in het strafschopgebied, nog zonder dat de Duitsers überhaupt de bal hadden aangeraakt. Johan Neeskens benutte in de tweede minuut de strafschop. Was de tijd daar maar gestopt.

Oost-Duitsland – Nederland, 30 juni 1974: 0-2

johan cruijff, willem van hanegem, oost-duitsland, duitsland-nederland, fotos, 14, historie
Bron: ANP

Je zou bijna vergeten dat Oost-Duitsand ook nog een voetbalteam had. Eerder tijdens het WK 1974 trof Oranje de Oost-Duitsers al. Nederland won met 0-2. Na de wedstrijd werd deze iconische foto van Johan Cruijff en Willem van Hanegem genomen.

Nederland – West-Duitsland, 18 juni 1978: 2-2

johan cruijff, willem van hanegem, oost-duitsland, duitsland-nederland, fotos, 14, historie
Bron: ANP

Vier jaar later troffen West-Duitsland en Nederland elkaar op het WK 1978 in Argentinië. Het werd 2-2, met onder meer een prachtige afstandsgoal van Arie Haan. “In dat schot lagen vier jaar haatgevoelens”, zei hij na de wedstrijd. Nederland haalde tijdens dit WK weer de finale, maar verloor van gastland Argentinië. Op de foto, in de krant destijds aangeduid als ‘voetbalballet’, zie je van links naar rechts Wim Jansen, Dieter Müller, Ernie Brandts, keeper Piet Schrijvers, Rolf Rüssmann en geheel rechts Ruud Krol.

West-Duitsland – Nederland, 21 juni 1988: 1-2

ANP, duitslan-nederland, 14, fotos, historie, 1988, marco van basten
Bron: ANP

De halve finale van het EK 1988 in West-Duitsland is misschien wel de mooiste wedstrijd uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Eindelijk kreeg Oranje revanche na de verloren WK-finale van 1974. Nederland kwam met 1-0 achter door een strafschop van Lothar Matthäus. Ronald Koeman schoot, eveneens middels een strafschop, Oranje op gelijke hoogte. Maar het land barstte pas echt uit zijn voegen toen Marco van Basten een minuut voor tijd, op z’n Duits, de 1-2 binnenschoof. Later zou Nederland de finale winnen tegen de Sovjet-Unie. Op deze foto zie je de sliding waaruit Marco van Basten de 1-2 scoort vanuit een uniek perspectief.

West-Duitsland – Nederland, 24 juni 1990: 2-1

ANP, duitslan-nederland, 14, fotos, historie, 1988, marco van basten
Bron: ANP Archief

Frank Rijkaard spuugt Rudi Völler in zijn haar tijdens de kwartfinale van het WK 1990 in Italië. Later herhaalt Rijkaard dit en wordt hij van het veld gestuurd. Opmerkelijk genoeg krijgt ook Rudi Völler een rode kaart. Oranje verliest met 1-2. Na het toernooi zal pas blijken hoe slecht de sfeer was binnen de staf en selectie van Oranje.

De verzoening van Frank Rijkaard en Rudi Völler

nederland-duitsland-rudi-voller-frank-rijkaard-14-historische-fotos-1
Bron: Echte Boter

Al vrij snel na het WK 1990 maakten de twee het goed, maar de ultieme verzoening vond plaats in 1996 in een reclame van Echte Boter, waarin de twee voetballers samen gebroederlijk een ontbijtje nuttigen. Deze foto staat symbool voor het einde van het anti-Duitslandsentiment in Nederland.

Duitsland – Nederland, 18 juni 1992: 1-3

nederland-duitsland-rudi-voller-frank-rijkaard-14-historische-fotos-1
Bron: ANP Archief

Duitsland was inmiddels weer één land, Oranje had na het debacle in 1990 zijn oude flair én bondscoach Rinus Michels weer terug. De twee landen troffen elkaar in de poulefase van het EK 1992 in Zweden. “Ik heb zin om van die Duitsers te winnen”, zei Ruud Gullit in een interview vooraf. Dat gebeurde. En hoe?! Het Nederlands Elftal speelde misschien wel zijn beste wedstrijd ooit, walste over Duitsland heen en won ‘slechts’ met 1-3. Wat wil je ook, met Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Ruud Gullit, Marco van Basten en Ronald Koeman in je team. Op de foto zie je Dennis Bergkamp de 3-1 binnen koppen.

Duitsland – Nederland, 15 juni 2004: 1-1

nederland-duitsland-rudi-voller-frank-rijkaard-14-historische-fotos-1
Bron: ANP

Na twaalf jaar eindelijk weer een wedstrijd tussen Duitsland en Nederland op een eindtoernooi. Misschien wel de saaiste ooit. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel dankzij een late gelijkmaker van Ruud van Nistelrooij.

Nederland – Duitsland, 13 juni 2012: 1-2

nederland-duitsland-rudi-voller-frank-rijkaard-14-historische-fotos-1
Bron: ANP

Na de verloren WK-finale in 2010 was het Nederlands Elftal een van de favorieten voor de eindzege van het EK 2012 in Oekraïne en Polen. Maar het toernooi liep uit op een deceptie. Nederland verloor alle poulewedstrijden. De meest pijnlijke nederlaag was tegen Duitsland. Die Mannschaft overklaste Oranje, de ontketende Mario Gómez scoorde twee keer. Dankzij een goal van Robin van Persie werd het ‘slechts’ 1-2.

Nederland – Duitsland, 13 oktober 2018: 3-0

nederland-duitsland-rudi-voller-frank-rijkaard-14-historische-fotos-1
Bron: ANP

Met angst en beven keken we uit naar deze wedstrijd in de Nations League. Maar het werd de definitieve doorbraak van ‘het nieuwe Oranje’ onder Ronald Koeman. Nederland won met 3-0 dankzij goals van Virgil van Dijk, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Sindsdien wordt het Nederlands Elftal weer serieus genomen in de voetbalwereld. Het nieuwe Oranje is een genot om naar te kijken. We durven weer te dromen van prijzen.

Duitsland – Nederland, 19 november 2018: 2-2

nederland-duitsland-rudi-voller-frank-rijkaard-14-historische-fotos-1
Bron: ANP

Aan een gelijkspel had Nederland genoeg om historie te schrijven en zich te plaatsen voor de finaleronde van de allereerste Nations League. In de eerste helft werd Nederland weggespeeld, maar in de laatste minuten van de wedstrijd werd de stand op wonderbaarlijke wijze gelijkgetrokken. Het briefje, waarop stond dat Van Dijk als stormram in de spits moest spelen, is inmiddels een museumstuk. Op de foto zie je Van Dijk in de 90e minuut de 2-2 scoren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.