Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Jim Carrey is de nieuwe James Bond dankzij briljante deepfake

Wordt Tom Hardy echt de nieuwe James Bond? Terwijl we op het officiële antwoord wachten heeft een handige YouTuber met behulp van deepfakes Jim Carrey als 007 gecast.

Na bijna anderhalf jaar uitstel komt op 30 september eindelijk alsnog No Time to Die uit. De laatste James Bond-film met Daniel Craig in de hoofdrol. Dat zei hij al na Spectre, sterker nog, de acteur beweerde nog liever zijn polsen door te snijden dan nog een keer 007 te spelen, maar toch wist MGM hem over te halen voor een grootste finale.

Wie is de nieuwe James Bond?

Nu is het echt klaar. Dat roept automatisch meteen de vraag op: wie gaat Craig opvolgen? Wordt het een vrouw of een man? Al sinds 2018 maken de wedkantoren overuren, met een resulterende top 5 aan favorieten. Meestal met Tom Hardy of Idris Elba bovenaan.

Door de jaren heen hebben ook veel experts, journalisten en acteurs een duit in het zakje gedaan. Zo gaf George Clooney onlangs nog zijn visie op de opvolgingskwestie, en heeft voormalig Bond-acteur Pierce Brosnan ook een persoonlijke favoriet. Of kiest kersverse franchise-eigenaar Amazon toch voor een onbekend gezicht? Het houdt de gemoederen bezig.

Deepfakes: doodeng en fantastisch

Waarschijnlijk krijgen we pas na de release van No Time to Die meer officieel nieuws te horen. In de tussentijd hebben handige YouTubers gelukkig vermakelijke zoethoudertjes voor je klaar staan, dankzij de magie van deepfakes. Technologie die zo rap door is ontwikkeld dat ook jij en ik in theorie geloofwaardige deepfakes zouden kunnen bouwen.

De gevaren zijn enorm: eigenlijk kun je bijna geen enkele video meer vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld de president van de Verenigde Staten alles laten zeggen wat je wilt. Door de software te trainen op honderden uren beeld leert de computer exact hoe het gezicht van het doelwit werkt en dus beweegt, tot in de kleinste details. Daardoor kun je het gezicht in kwestie overal op plakken, of laten zeggen wat je wilt.

Doodeng, zoals Arjen Lubach pas nog treffend liet zien, maar vooralsnog zien we vooral de leuke, creatieve kant van deepfakes voorbij komen. Het is een subgenre aan YouTube-video’s geworden: kanalen die acteurs in films stoppen waar ze officieel helemaal niet in zitten.

Jim Carrey is 007

Zo zagen we al Will Smith als Neo in The Matrix, Tom Cruise als Iron Man en Harry Potter met een Amerikaanse in plaats van Britse cast. Juist in de wereld van Hollywood, waar voor grote rollen tig grote namen worden overwogen, is het een vermakelijk spelletje what if…

Nu hebben we een nieuw pareltje te pakken. Een YouTuber genaamd Jarkan heeft namelijk besloten dat niemand minder dan Jim Carrey de nieuwe James Bond wordt. Hoe dat eruit zou zien kun je hieronder bewonderen, dankzij de magie van deepfakes.

Tuurlijk, je kunt zien dat het nep is, maar dat een handige kerel op zijn zolderkamer zo dichtbij compleet realisme kan komen, is even indrukwekkend als angstaanjagend. Het scheelt maar een paar procentjes en de doorsnee kijker heeft geen idee dat ze naar een deepfake aan het kijken zijn. Doodeng, maar voor nu vooral vermakelijk. Check hieronder onze favoriete deepfakes van de afgelopen tijd:

Magische deepfakes: zo ziet Harry Potter eruit met Amerikaanse acteurs

Stranger Things-ster is de nieuwe Princess Leia dankzij briljante deepfake

Harrison Ford is de nieuwe James Bond dankzij briljante deepfake

YouTuber verbetert nu al finale van The Mandalorian met deepfake

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.