Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Magische deepfakes: zo ziet Harry Potter eruit met Amerikaanse acteurs

J.K. Rowling wilde per se een Britse cast voor de Harry Potter-films. Dankzij deepfakes kun je nu alsnog ontdekken hoe de films eruit zouden hebben gezien met Amerikaanse sterren.

Het resultaat is… magisch.

Deepfakes: een dubbel verhaal

Deepfakes worden al vaker dan je zou willen gebruikt voor sinistere doeleinden. Een concurrerende presidentskandidaat laten zeggen wat je wilt is dankzij moderne technologie een makkie. Gooi er wat geld tegenaan en je verspreidt je materiaal zo op sociale media naar miljoenen gebruikers die niks door hebben.

Je hoeft namelijk geen Google of wetenschapper te zijn om deepfakes te maken. De software waarmee je machine learning inzet om een gezicht te interpreteren en te laten bewegen op de manier die jij wilt, kan tegenwoordig ook op jouw computer draaien. Er zijn zelfs al apps die indrukwekkende resultaten opleveren.

Deze next level deepfakes gaan de filmindustrie voorgoed veranderen

Fans casten Hollywood

Doodeng ja, zoals Arjen Lubach onlangs nog demonstreerde. Gelukkig zit er ook een onschuldigere kant aan deepfakes. Dan hebben wij het over de creatieve kant, en met name het veranderen van acteurs in bestaande films.

Zo zou Tom Cruise bijna Tony Stark gaan spelen voor Marvel. Het werd uiteindelijk Robert Downey Jr., zoals we allemaal weten, maar dankzij deepfakes kun je nu alsnog aanschouwen hoe hij eruit zou hebben gezien in de Marvel-films. Hetzelfde geldt voor Will Smith als Neo in The Matrix.

Harry Potter met Amerikaanse acteurs

Een stukje what if?, gemaakt door YouTubers. We hebben in dat genre weer een nieuwe favoriet voor je klaar staan. De YouTuber Race Archibold kwam op het idee om de Harry Potter-films opnieuw te casten.

In plaats van de Britse sterren-cast die we kennen, stelde hij zich voor hoe de films eruit zouden hebben gezien als ze in Amerika waren gemaakt. Hij opent de video op briljante wijze eerst met een interview-stukje, waarin J.K. Rowling nog eens benadrukte waarom ze geen Amerikaanse cast wilde.

Morgan Freeman en meer

Archibold trekt zich er niks van aan en geeft ons toch nog een voorproefje op die ‘verboden versie’. Wij stellen u de gloednieuwe Harry Potter-cast voor: Morgan Freeman als Dumbledore, Adam Driver als Snape, Meryl Streep als Professor McGonagall, Keanu Reeves als Sirius Black, Nicholas Cage als Voldemort en zo kunnen we nog wel even door gaan.

Onze favoriet is absoluut Jon Hamm als Lucius. Sowieso zijn veel van de deepfakes zo goed dat je echt goed moet turen om ze te spotten.

Aanschouw hieronder de magische video:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.