Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 4 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Tom Cruise, of niet? Viral TikTokker bewijst dat deepfakes echt te ver gaan

De technologie achter deepfakes is de afgelopen jaren op explosieve wijze doorontwikkeld. Met behulp van kunstmatige intelligentie kun je het gezicht van de ene persoon op dat van een ander plakken. Vaak met resultaten die amper van echt te onderscheiden zijn.

Daardoor kun je bijvoorbeeld een politicus laten zeggen wat je wilt. Doodeng, maar gelukkig stond de technologie tot nu toe vooral nog in zijn kinderschoenen, met creatieve uitspattingen als resultaat waarvan je meteen ziet dat ze nep zijn. De leuke kant van deepfakes, zeg maar.

Tiktokker gaat viral met deepfakes

We hebben er op Manners al talloze uitgelicht. Onze favorieten zijn vooral de video’s waarin acteurs in andere films worden gestopt. Het gezicht van Tom Cruise dat geplakt wordt op dat van Robert Downey Jr. in Iron Man, of Will Smith die Neo speelt in The Matrix. Hier vind je onze favoriete deepfakes.

Anno 2021 wordt het helaas steeds lastiger om goede deepfakes überhaupt als deepfakes te herkennen. De resultaten zijn steeds vaker levensecht, met alle gevaren en ethische dillema’s van dien. De afgelopen weken ging een TikTok-account viral van Tom Cruise.

Klein probleem: het is niet de echte Tom Cruise, maar een TikTokker die met behulp van deepfakes de acteur nadoet. Met het blote oog zie je niet dat het nep is, laat staan als je er langs scrollt op sociale media. Waarschijnlijk denkt 95 procent van de gebruikers dat het echt Tom Cruise is.

YouTuber verbetert nu al finale van The Mandalorian met deepfake

Tom Cruise: niet van echt te onderscheiden?

Normaliter maakt de stem het verschil. Deepfakes draaien enkel om het visuele element, en doen niks met je audio. Deze imitator is echter zo goed dat hij ook de stem van de 58-jarige na kan doen.

Pas als hij zijn zonnebril opzet en je goed op zijn ogen let, zie je dat de technologie net niet helemaal lekker daarmee om weet te gaan. Maar goed, dat zijn kleine schoonheidsfoutjes. Foutjes die er in de toekomst ongetwijfeld uitgehaald worden, en die de doorsnee consument nu al niet eens meer opvallen.

Deepfake tiktok tom cruise gevaar
Let op zijn ogen. Dit is dus niet Tom Cruise (Afbeelding: The Verge)

Grote gevaren, niet later, maar nu

De vraag is: wat moeten we hiervan vinden? Dat het de gevaarlijke mogelijkheden van deepfakes op onschuldige wijze demonstreert, is evident. Maar mag je zomaar op deze manier iemands uiterlijk overnemen en zijn identiteit nabootsen? Ja, het account laat qua naam ook zien dat het niet Cruise zelf is, maar is dat genoeg? Waar ligt de grens van parodiëren?

Nu is het nog een op sympathieke wijze nageaapte acteur. Maar straks is het Joe Biden die op Russische sociale media de oorlog aan het land verklaart. Zonder dat Biden dat daadwerkelijk heeft gedaan. Maar denken miljoenen Russen daar dan waarschijnlijk anders over.

Één ding is duidelijk: deepfakes zijn geen futuristisch gevaar meer. Dit is een probleem van nu, van deze tijd. Nu is het nog creatief en leuk, maar wie grijpt in als daar op concrete wijze verandering in komt?

In de tussentijd heeft @deeptomcruise al zijn video’s verwijderd. Zijn opvolgers zullen niet lang op zich laten wachten, want de tech achter deepfakes wordt steeds beter, toegankelijker en accurater.

Lubach zorgt met belangrijke waarschuwing voor angst op Twitter

WANT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.