Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Will Smith is de nieuwe Neo in The Matrix dankzij deepfakes

Onlangs vertelde Will Smith op zijn eigen YouTube-kanaal hoe hij ooit de rol van Neo aangeboden kreeg, in The Matrix. Hij sloeg de kans af, waardoor we uiteindelijk de ondertussen iconische film te zien kregen met Keanu Reeves in de hoofdrol.

Will Smith in The Matrix

Het blijft dus bij pure speculatie als we het hebben over hoe Will Smith het gedaan zou hebben. Een Smith die uit de Matrix komt, een Smith die kung fu leert in een trainingsprogramma: het is na jaren die iconische scènes gezien te hebben haast onmogelijk om je het meesterwerk van de Wachowski’s in te beelden met de The Fresh Prince of Bel-Air acteur.

Gelukkig hebben we anno 2019 de technologie om haast angstaanjagend realistisch alsnog erachter te komen hoe dat eruit zou zien. Dan hebben we het natuurlijk over de wereld van deepfakes, de technologie die ons eerder Tom Cruise als Iron Man bracht.

Slimme algoritmes leren het gezicht van een persoon tot in detail kennen met behulp van machine learning. De getrainde software kan vervolgens op basis van de beelden die het gevoed krijgt het gezicht van de persoon in kwestie plakken op andere hoofden.

Waar dat er eerst nog crappy uitzag, is het tegenwoordig steeds vaker haast onmogelijk om nep van echt te onderscheiden. Het zorgt voor hilarische video’s, maar de technologie kan onder andere in de politiek ook aangewend worden voor sinistere doeleinden. Je kunt een politicus zo immers laten zeggen wat je maar wilt.

Iconische scènes

Maar goed, terug naar de leuke kant van deepfakes. Een YouTuber genaamd Sham00k heeft de technologie gebruikt om Will Smith alsnog in The Matrix te stoppen. De iconische scène met de rode en de blauwe pil, de kogels die midden in de lucht blijven hangen; alle legendarische shots komen voorbij. Maar dan met Will Smith, niet met Keanu Reeves.

Het haar, de snor, het ziet er in de meeste gevallen nog verrassend echt uit ook. Binnenkort krijgen we de Hollywood-versie van een jonge Will Smith te zien, in de film Gemini Man. Daarin vecht de acteur namelijk tegen een jongere versie van zichzelf. Dat zal er vast prachtig uitzien, maar wat deze YouTuber zonder miljoenen aan budget voor elkaar heeft gekregen is misschien minstens net zo indrukwekkend:

If Will Smith had said yes to ‘The Matrix’ instead of Keanue Reeves

Will Smith was originally offered the role of Neo in the original Matrix films but he turned it down. Here’s how it might have looked had he said yes. Twitter: https://twitter.com/Sham00k Contact: [email protected] Created using DeepFaceLabs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Will Smith is de nieuwe Neo in The Matrix dankzij deepfakes
Sluiten