Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Tom Cruise is Marvel’s nieuwe Iron man dankzij deepfakes

Al sinds de eerste Iron Man films doen er geruchten de ronde dat Tom Cruise de rol wilde spelen. Stel je voor: het Scientology-gezicht als Tony Stark, tussen Chris Hemsworth en Chris Evans in. Man, dan zou het hele Marvel Cinematic Universe er anders uit hebben gezien.

Tom Cruise als Iron Man?

Als dat universum dan überhaupt had bestaan. Jon Favreau hield zich tijdens de productie van Iron Man immers nog niet bezig met een overkoepelend filmplan. Zijn keuze voor Robert Downey Jr. was een groot risico, een gok zelfs. Uiteindelijk zorgde die casting voor een groot succes en de miljarden-koe die het Marvel Cinematic Universe heet.

Dankzij de technologie van vandaag de dag kunnen we echter alsnog een voorproefje krijgen op het Cruise-scenario. De technologie achter zogenaamde deepfakes wordt steeds geavanceerder, tot op het enge af. Al snel weten we niet meer welke politicus wat heeft gezegd, doordat deepfakes elk persoon alles kunnen laten zeggen. Zo duiken er zelfs beroemdheden op in porno-video’s. Dankzij slimme algoritmes die machine learning toepassen is het plakken en laten bewegen van een gezicht steeds makkelijker.

Dat zijn de enge scenario’s, maar gelukkig hebben deepfakes ook een creatieve en vermakelijke kant. Zo filmden de creatievelingen achter het YouTube-kanaal Corridor Digital ondanks een video met Keanu Reeves, zonder dat de acteur er vanaf wist. Door een algoritme films met de actieheld te laten analyseren konden ze hem op haast levensechte wijze in hun eigen video’s gebruiken.

Deepfake overtuigt

Collider paste die technologie afgelopen week dus toe om Robert Downey Jr. in de Marvel films te vervangen door Tom Cruise. De snap, de eerste keer in het pak: alle iconische scènes komen voorbij. Het effect is niet zo perfect geloofwaardig toegepast als in sommige andere voorbeelden van deepfakes, maar desalniettemin is het een overtuigend kijkje in een alternatief universum. Een MCU met meneer Cruise.

Tom Cruise as Iron Man in the MCU – DeepFake Theater

What would the MCU be like if Tom Cruise was Iron Man? Using deepfake technology, we replaced Robert Downey Jr.’s performance throughout the Marvel Cinematic Universe – from 2008’s Iron Man to Avengers: Endgame – with Cruise. This is DEEPFAKE THEATER.

De ongeloofwaardigheid zit ‘m vooral in hoe het hoofd van de acteur op de schouders van Downey Jr. rust. Het is lastiger dan je zou denken om een hoofd zo te animeren dat de subtiele bewegingen van de rest van het lichaam gematcht worden. Ook is de stem-imitatie vermakelijk, maar niet overtuigend.

Maar goed, laten we deze video niet kapot analyseren. Het is bovenal een vermakelijke stunt. Dat deepfakes bijzonder overtuigend kunnen zijn, wisten we immers vorig jaar al dankzij deze video van Barack Obama:

You Won’t Believe What Obama Says In This Video! ?

“We’re entering an era in which our enemies can make anyone say anything at any point in time.” Check out more awesome videos at BuzzFeedVideo! https://bit.ly/YTbuzzfeedvideo https://bit.ly/YTbuzzfeedblue1 https://bit.ly/YTbuzzfeedviolet GET MORE BUZZFEED: https://www.buzzfeed.com https://www.buzzfeed.com/videos https://www.youtube.com/buzzfeedvideo https://www.youtube.com/asis https://www.youtube.com/buzzfeedblue https://www.youtube.com/buzzfeedviolet https://www.youtube.com/perolike https://www.youtube.com/ladylike BuzzFeedVideo BuzzFeed Motion Picture’s flagship channel. Sometimes funny, sometimes serious, always shareable.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tom Cruise is Marvel’s nieuwe Iron man dankzij deepfakes
Sluiten