Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Harrison Ford is de nieuwe James Bond dankzij briljante deepfake

Het oeuvre van Harrison Ford is omvangrijk. De 78-jarige acteur heeft in vrijwel elk filmgenre wel een iconische rol gespeeld. Van Han Solo in Star Wars tot Indiana Jones in de Indiana Jones-films. En vergeet Blade Runner niet. En The Fugitive. Je begrijpt het al: zo kunnen we nog wel even door gaan. Nu is hij ook James Bond.

De beste man heeft zelfs meermaals een geheim agent gespeeld, zoals in de Jack Ryan-films in de jaren negentig. De Amerikaanse James Bond. Maar wat nou als Harrison Ford in plaats van Pierce Brosnan of Daniel Craig de rol van 007 op zich had genomen?

Harrison Ford als James Bond

Een absurd idee, alleen al omdat Ford niet Brits is. Dankzij de magie van deepfakes kunnen we echter toch toegeven aan die fantasie. Deepfake, zoals Arjen Lubach hier uitlegt, is een relatief recente technologie waarmee je een beroemdheid alles kunt laten zeggen wat je wilt. Of iemands gezicht op een ander plakken.

Je traint software op uren aan video’s van een bepaald persoon, zodat het algoritme precies weet hoe het gezicht van diegene werkt. Tot de kleinste en meest subtiele trekjes aan toe. Vervolgens kun je die kennis inzetten om dat persoon levensecht na te bootsen. Nu al komen er deepfakes voorbij die niet van echt te onderscheiden zijn.

De gevaren van deepfakes

De gevaren die achter deepfakes schuilen zijn dan ook groot. Over een paar jaar kun je bestookt worden met video’s van presidentskandidaten waarvan jij als consument simpelweg niet in kunt schatten of ze echt zijn of niet. Brr…

Gelukkig zit er ook een creatieve kant aan de technologie. De YouTubers StryderHD en Shamook staan bekend om hun video’s waarin ze acteurs in films stoppen waar ze in het echt helemaal niet in spelen. Zo kreeg Will Smith opeens de rol van Neo in The Matrix en zagen we Tom Cruise als Iron Man.

007

Twee casting-keuzes die in het echt ook bijna zo uitpakten, maar op het laatste moment toch naar een ander gingen. Dankzij deepfakes krijgen we alsnog een voorproefje op een alternatieve geschiedenis waarin andere keuzes werden gemaakt.

Voor zover we weten is Harrison Ford nooit overwogen voor de rol van James Bond, maar dat maakt de onderstaande video er niet minder vermakelijk op. StryderHD trainde de software op Casino Royale, Skyfall, Spectre en zelfs de trailers van No Time to Die. Het fascinerende resultaat kun je hieronder bewonderen:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.