Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom een James Bond-reboot met Nolan niet van de baan is

Kloppen de geruchten en gaat Christopher Nolan daadwerkelijk de volgende James Bond regisseren? De Oppenheimer-regisseur reageerde afgelopen week met een teleurstellende ‘nee’.

De volgende James Bond-film wordt enorm belangrijk voor de iconische franchise. De film gaat een nieuwe, jongere 007 introduceren, een acteur die de komende tig jaar Bond kan gaan spelen. Met een stijl en insteek die bij de huidige tijdsgeest passen, zo benadrukten de producenten onlangs al.

Christopher Nolan en James Bond

Wie zet je achter de camera voor zo’n project? Na Oppenheimer focuste de geruchtenmolen eigenlijk slechts op één naam: Christopher Nolan. Dé kans om een nieuw James Bond-tijdperk met een knal van start te laten gaan, zonder dat de nieuwe 007 als een slap aftreksel van Daniel Craig aanvoelt.

Tenet Christopher Nolan oorlogsfilm atoombom
Christopher Nolan (Afbeelding: AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI)

Sterker nog, volgens insiders was Christopher Nolan al een tijdje in gesprek om niet één maar twee nieuwe Bond-films te regisseren. De 53-jarige Tenet-regisseur zou in principe al aan boord zijn, mits hij de creatieve vrijheid krijgt die hij nodig heeft. Zowel EON als kersverse Bond-eigenaar Amazon zouden enorm voor het kiezen van Nolan hebben gepusht.

Reboot met klassieke 007

Neem dit nieuws met een korrel zout, maar volgens meerdere bronnen is EON op zoek naar een volledige reboot van de franchise voor het moderne tijdperk. Naar verluidt wilden ze dat Nolan een aantal van de klassieke Ian Fleming-boeken adapteert, “in period settings, die dicht bij het originele bronmateriaal blijven”. Oftewel: niet in de huidige tijd, waarmee de nieuwe films direct zich treffend kunnen onderscheiden van de Craig-films.

Het uiteindelijke doel was volgens insiders om Nolan drie Bond-films te laten maken en hem aan boord te houden als uitvoerend producent van de franchise.

Christopher Nolan reageert

Klinkt perfect, toch? Juich echter niet te vroeg, want eindelijk heeft een journalist de kans gekregen om Christopher Nolan naar deze geruchten te vragen, met het volgende antwoord als resultaat:

“Nee. Helaas is er niets waar van die geruchten, maar ik ben erg blij dat de staking voorbij is en dat we allemaal weer aan het werk kunnen”, aldus de filmmaker tegenover Associated Press.

Wat zegt dit?

Je hoeft de slingers echter niet direct weer op te bergen. De eeuwige vloek van Hollywood-geruchten is dat als Nolan überhaupt in gesprek zou zijn, hij een NDA zou hebben getekend, en dus niets erover zou mogen zeggen of verklappen. Een “daar kan ik niets over zeggen” zou ook geen optie zijn, want dan trekken fans alsnog hun conclusie.

AI kunstmatige intelligentie perfecte James Bond
De perfecte Bond volgens AI (links) en favoriet Aaron-Taylor Johnson (Afbeeldingen: Unwind Media, Sony Pictures)

Netto weten we dus alsnog niets, maar de kans blijft opvallend groot dat Nolan op zijn minst een grote kansmaker is om de nieuwe James Bond te gaan regisseren. Wanneer we dieper in de interview-archieven duiken, stuiten we bijvoorbeeld op deze quote uit 2017:

“Ik heb in de loop der jaren met de producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson gesproken. Ik hou zielsveel van het personage en ik ben altijd benieuwd wat ze ermee doen. Misschien komt dat ooit nog eens goed. Ik zou nodig moeten zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Het moet opnieuw uitgevonden worden; het moet jou nodig hebben”, aldus Nolan destijds in een interview.

Geweldig voorrecht

Vier maanden geleden kwam daar nog dit citaat bovenop: “Het zou een geweldig voorrecht zijn om dat te mogen doen.” Tja. Als Nolan de afgelopen tijd niet op zijn minst op audiëntie is geweest bij de producenten, eten wij onze schoen op.

Check in de tussentijd ook de acteur die volgens de Britse wedkantoren Daniel Craig op gaat volgen als James Bond. Of check het verrassend toffe nieuwe Bond-avontuur dat eerder dit jaar uitkwam!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.