Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Brein achter Tiger King is terug met docu over meesteroplichter

Maak kennis met de Con Queen of Hollywood, een mannelijke meesteroplichter die geld binnenharkte door zich voor te doen als machtige vrouwen uit Hollywood. Het brein achter Tiger King zet zijn malafide praktijken in de schijnwerpers in een onthullende misdaaddocumentaire.

Tegenwoordig kun je in een handomdraai de stem van je vriend, collega of buurvrouw klonen, met slechts een klein stukje audio als bronmateriaal. Talloze kunstmatige intelligentie-tooltjes leveren indrukwekkende resultaten op. Nu blijft dat nog bij vaak onschuldige memes en grapperij in je WhatsApp-groepen, maar het toekomstbeeld dat langzaam ontstaat is onthutsend.

Van Tiger King naar Con Queen of Hollywood

Black Mirror-esque, zelfs. Van het NOS Journaal tot Even tot Hier: ook mainstream-televisie waarschuwt voor de gevolgen van dergelijke AI-toepassingen. Het is geen onbscure startup-werkelijkheid meer. Iedereen kan hiermee aan de slag.

Voor de plotselinge opkomst van kunstmatige intelligentie was het een stuk lastiger om je exact als een ander voor te doen. Tot voor kort was het een beruchte kunstvorm, gretig door oplichters benut om geld binnen te harken. Een skill.

Maak kennis met de ‘Con Queen of Hollywood‘, een man genaamd Hargobind Tahilramani die zich de afgelopen decennia voordeed als machtige en vooraanstaande vrouwen uit de filmindustrie. De man (!) kon feilloos in de huid van bijvoorbeeld Amy Pascal, Kathleen Kennedy en Wendi Deng Murdoch duiken.

Eng goede skills

De oplichter stuurde zijn slachtoffers naar Indonesië, en inde vervolgens geld voor wat normale uitgaven leken. Hij beloofde vervolgens het geld terug te betalen, maar daar was uiteraard uiteindelijk geen sprake van. De meesteroplichter deed soms zelfs mannelijke assistenten van de Hollywood-elite na, om vervolgens naadloos naar de beroemdheid in kwestie over te schakelen. Zonder dat het slachtoffer het doorhad. Ook had hij telefoonseks met zijn slachtoffers. Mannen, die geen idee hadden dat ze met een andere man aan het bellen waren.

Scott Johnson van The Hollywood Reporter dook voor het eerst in 2018 in dit misdaadverhaal en schreef uiteindelijk een boek over Tahilramani. Geen trek in een lijvig boekwerk? Dan kun je vanaf 8 mei ook Apple TV+ openen, want Apple heeft de documentairemaker achter Tiger King weten te strikken voor een nieuwe documentaire: Hollywood Con Queen.

Van boek naar docu naar film

Een misdaaddocumentaire waarin de scams van de meesteroplichter uitgebreid uit de doeken worden gedaan. En Tahilramani zelf? Die werd uiteindelijk in 2020 gearresteerd in Engeland, waar hij onder de naam ‘Gobind Tahil’ vrolijk verder ging met zijn oplichterij. Sterker nog: op Instagram was hij zich aan het profileren als een influencer, door onder andere volgers wijs te maken dat hij bij HBO of Netflix werkte. Zucht. In 2023 oordeelde een Britse rechter dat hij aan de VS kon worden uitgeleverd.

Docu Hollywood Con Queen
Hargobind Tahilramani (Afbeelding: Apple)

Overigens zijn het originele boek en de docu Hollywood Con Queen niet de enige manieren om het verhaal van de meesteroplichter te ervaren. Er is ook een film in ontwikkeling met Ravi Patel in de hoofdrol: Kiss of the Con Queen. Over een eventuele releasedatum is nog niets bekend. Op naar 8 mei dus, of check hier het boek van de journalist waarmee dit alles begon. Nu al trek in een misdaaddocumentaire? Check dan deze true crime-topper.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.