Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 14 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

GTA 6-leaks tonen nachtclubscène met paaldanseres

Nieuwe leaks van GTA 6 gaat compleet viral op Twitter. De gelekte beelden tonen een game in ontwikkeling, met een scène die meer over de game zegt dan je misschien op het eerste oog zou denken.

GTA 6 staat voor de deur. De uitgever van de Grand Theft Auto-reeks kan de verse bankbiljetten al ruiken. Sterker nog, onlangs hintte de CEO van dat bedrijf, Take-Two Interactive, al richting aandeelhouders naar de naderende release van het spel.

GTA 6 in herfst 2024?

Op basis van zijn opmerkingen zijn analisten er vrij zeker van dat de opvolger van GTA 5 dan eindelijk in de herfst van 2024 uit zal gaan komen, met een verwachte aankondiging later dit jaar. Let wel: praktisch elk spel van Rockstar Games wordt uiteindelijk alsnog flink uitgesteld, dus juich niet te vroeg. GTA 5 lag bijvoorbeeld pas bijna twee jaar na de originele aankondiging in de schappen.

Naturalvision GTA 5 ziet er nu al uit als GTA 6 dankzij absurde mod van fans
Beelden van een mod die GTA 5 mooier maakt (Afbeelding: Razed / Rockstar)

Maar toch, maar toch, de kans is dus zeer groot dat we binnen enkele maanden niet enkel de nieuwe PS5 maar ook eindelijk GTA 6 te zien gaan krijgen. De game waar fans al bijna tien jaar op wachten. Tot nu toe moeten ze het doen met leaks en geruchten.

Nieuwe Grand Theft Auto 6 leaks

Voor die langverwachte trailer uitkomt, krijgen we alvast een iets minder florissant voorproefje op de game. Vorig jaar kreeg een tiener het voor elkaar om op de interne Slack-omgeving van Rockstar, de ontwikkelaar van de GTA-reeks, in te breken. Hij maakte meer dan negentig video’s van GTA 6 buit. Gelekte van een game die nog duidelijk in ontwikkeling was.

De leaks waren zo’n 24 uur over het hele internet te vinden en te bewonderen, tot Take-Two Interactive in actie kwam. De tientallen video’s van Grand Theft Auto VI werden vakkundig van het internet geschrobd.

Sure, met wat moeite en handigheid kon je nog steeds de beelden wel vinden, maar voor het grote publiek bestonden ze niet meer. De meeste potentiële spelers zullen de beelden niet hebben gezien. Ze waren immers al verdwenen toen de grotere mainstream media het nieuws coverden. Tot nu.

Nachtclub-level gaat viral op Twitter

Op de een of andere manier is één van die alpha-video’s van GTA 6 op dit moment namelijk behoorlijk viral aan het gaan op Twitter. Je kunt ‘m hier checken. De video in kwestie doet op het moment van schrijven al zo’n vijf dagen de ronde op het sociale netwerk, zonder dat Take-Two of Rockstar ingrijpt.

Of, althans, daar merken we nog niets van. De kans is aanwezig dat de leaks wel geschrapt zijn tegen de tijd dat jij dit artikel leest. De video toont een level dat zich afspeelt in een nachtclub. Degene achter de controller speelt met de mannelijke protagonist, zijn vrouwelijke compagnon is nergens te bekennen.

Nee, dit zijn niet de final graphics

Grafisch is het allemaal niet bijzonder indrukwekkend, met veel Twitteraars die opmerken dat de game lelijker is dan GTA 5. Een behoorlijk onzinnige opmerking, gezien we hier duidelijk naar vroege alpha-beelden aan het kijken zijn. Een game die nog in vroege ontwikkeling is, zonder alle graphics-sausjes en instellingen die later nog toegevoegd zullen worden.

In de tussentijd zal de game al een stuk verder zijn, gezien de nachtclub-leaks minimaal een jaar oud zijn, waarschijnlijk zelfs nog een stuk ouder dan dat. Het grote publiek zal die nuance echter niet doorhebben, nog een reden dat de ontwikkelaars van GTA 6 zo baalden toen de beelden vorig jaar lekten.

Indrukwekkender dan je denkt

Buiten de graphics om zijn de beelden echter alsnog indrukwekkend. Fervente GTA-spelers zal direct opvallen dat de NPC’s, de computergestuurde personages, rondlopen en gesprekken met elkaar voeren. Niet alleen als onderdeel van de verhaalmodus, maar ook in de open wereld.

GTA 6 Rockstar Games politie agent leak
(Afbeelding: Rockstar Games)

Dat zorgt ervoor dat de virtuele wereld van GTA 6 een stuk meer tot leven komt dan die van GTA 5. Zeer immersive. Dat gegeven sluit aan op de aanhoudende geruchten dat NPC’s in GTA 6 echt een eigen leven leiden, met eigen doelen en plekken waar ze naar op weg zijn. Op naar de volgende leaks!

Next-gen politie

Een ander voorbeeld van dergelijke next-gen magie die het verschil moet gaan maken is hoeveel slimmer de politie van de onaangekondigde game gaat worden, zoals je kunt zien in dit AI-gesprek met wel heel slimme politie.

Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.