Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 10 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

CEO geeft update over GTA 6 (terwijl GTA 5 door het dak gaat)

Er zijn duizelingwekkend aantal exemplaren van GTA 5 gekocht. En GTA 6 dan? CEO van moederbedrijf Take-Two Interactive stelt aandeelhouders én fans gerust.

De Playstation 2 had maar liefst vijf GTA’s. Anno 2022 is het acht jaar geleden dat de laatste Grand Theft Auto uitkwam, GTA 5. Een game die op drie generaties consoles is uitgekomen. Wat een contrast.

GTA 6 ligt op straat

Dat games steeds groter, mooier en ambitieuzer worden is tof, maar zorgt er ook voor dat het ontwikkelen exponentieel duurder en tijdrovender is geworden. Oftewel, we moeten steeds langer wachten op vervolgen, en er worden steeds minder risico’s genomen.

Rondom GTA 6 bleef het dus jarenlang stil. Fans doken op elk kleine gerucht, maar vanuit kamp Rockstar Games kwam geen kik. Dan verwacht je uiteindelijk voor hert eerst middels een teaser of poster kennis te gaan maken met de uiteindelijke game. De officiële aftrap van een marketingcampagne.

Dat pakte anders uit. Op 18 september dook er vanuit het niks meer dan een uur aan video’s van de volgende Grand Theft Auto op. GTA 6 lag op straat. Althans, een berg videootjes die een game in ontwikkeling toonden. De zichtbare ontwikkelaarsmenuutjes maakten tegelijkertijd duidelijk dat de beelden legit en vooral niet voor onze ogen bestemd waren.

17-jarige ‘hacker’

Rockstar Games, de ontwikkelaar achter Grand Theft Auto, was gehackt. Uiteindelijk werd een paar dagen later in Londen een 17-jarige jongen opgepakt voor het hacken van de studio. Hij maakt naar verluidt deel uit van Lapsus$, een groep die ook vergelijkbare inbraken bij Microsoft, Samsung en Nvidia claimde.

Al is hacken en rekbaar begrip. Volgens betrouwbare bronnen heeft de jonge ‘hacker’ simpelweg een wachtwoord uit een gelekte berg gebruikersgegevens gevist, en die gebruikt om in te loggen op de interne Slack van Rockstar. Daar bemachtigde hij de beelden. Alsnog hartstikke illegaal, maar een andere tak van sport.

Rockstar reageerde uiteindelijk middels een kort statement op het lek. Gamingjournalisten die ontwikkelaars spraken beschreven daarna vooral het verdriet en de frustratie binnen het bedrijf: medewerkers zagen opeens jaren aan werk op straat liggen, op een manier die hun werk bovendien geen eer aan deed. Het grote publiek, dat niet gewend is om te zien hoe een game in ontwikkeling eruit ziet, kreeg zo bovendien ook de verkeerde indruk.

gta 6 gelekte Map
GTA 5 (Bron: Rockstar Games)

Waar blijft die trailer?

Afijn, ondertussen zijn we bijna twee maanden verder. Weken waarin fans eigenlijk een eerste trailer hadden verwacht, op basis van wat vage hints in GTA 5 en een hoop… creatieve speculatie. Die onthulling bleef echter uit. De ondertussen maar al te bekende vraag dook online weer op: gaat de ontwikkeling van GTA 6 langer duren door de gelekte beelden? Oftewel: is een eventuele onthulling uitgesteld?

Maak kennis met Strauss Zelnick. Een naam die je snel weer mag vergeten, maar de beste man is de CEO van Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar Games. Tijdens het delen van kwartaalcijfers, een verder vrij saaie aangelegenheid, kwam hij afgelopen week nog even terug op het lekken van GTA 6.

CEO stelt GTA-fans gerust

Daarover had de Amerikaan het volgende te zeggen: “Wat het lek betreft, het was vreselijk jammer, en we nemen dit soort incidenten zeer serieus. Er is geen bewijs dat er materiële assets zijn gestolen, wat een goede zaak is, en het lek zal zeker geen invloed hebben op de ontwikkeling of iets dergelijks, maar het is vreselijk teleurstellend en zorgt ervoor dat we steeds waakzamer zijn op het gebied van cybersecurity.”

Bezorgde fans kunnen de speculatie dus achterwege laten. De ontwikkeling van GTA 6 is niet nadelig beïnvloed door de gestolen beelden. Een veel letterlijkere en officiëlere bevestiging daarvan ga je niet krijgen.

Wauw: fans brengen GTA 6-graphics naar GTA 5 na jaren werk

GTA 5 gaat nog steeds door het dak

Over kwartaalcijfers gesproken: Zelnick liet aandeelhouders tevens weten dat GTA 5 nu in totaal meer dan 170 miljoen keer is verkocht. De GTA-franchise als geheel heeft de teller nu op 385 miljoen exemplaren staan. Dat betekent dus dat GTA 5 bijna de helft van alle verkochte games beslaat. Impressive.

Daarmee ligt de lat voor GTA 6 ook enorm hoog. Modern Warfare II, de nieuwste Call of Duty, brak de afgelopen weken ook alle verkooprecords van de langlopende franchise. Maar telkens wordt dan ook meteen GTA 6 genoemd: ‘Wacht maar, die game gaat pas alle records breken.’

Na minstens acht jaar wachten kun je er van uitgaan dat het de grootste entertainmentrelease ooit gaat worden. Succes, Rockstar, no pressure. Het bedrijf legt hoogstwaarschijnlijk de basis van een live-service game waar je U tegen zegt.

Een levende Grand Theft Auto, met een online-modus die nog vele jaren uitgebreid kan gaan worden. En tja, dat kost nou eenmaal tijd. In de tussentijd kun je nog eens terugblikken op de eerste trailer voor GTA 5, waarmee het allemaal begon:

Push Square

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.