Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 19 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Rockstar bevestigt leak GTA 6 en stelt bezorgde fans gerust

Rockstar Games heeft de gigantische leak van afgelopen zondag bevestigd. Ja, het was écht GTA 6. Gelukkig is er ook goed nieuws voor geduldige gamers.

Zondag was voor gamend internet allesbehalve een rustdag. Na jaren smeken om een flintertje nieuws over GTA 6 en het kapot analyseren van elk stukje speculatie kregen we opeens wellicht de grootste games-leak aller tijden op ons digitale bordje.

Hacker lekt beelden GTA 6

Een hacker die zichzelf ‘teapotuberhacker’ noemt dropte maar liefst negentig (!) video’s van Grand Theft Auto 6. Ja, de opvolger van GTA 5 waar we al bijna tien jaar op zitten te wachten. De uiterst geheime game waarover ontwikkelaar Rockstar Games de afgelopen jaren niks los wilde laten.

Van niet eens een slappe teaser naar bijna een uur aan videomateriaal: het internet ging logischerwijs los. In totaal ging het om 3 gigabyte aan beelden van de game, die duidelijk nog in ontwikkeling is.

Juist dat gegeven zorgde ervoor dat er praktisch meteen geen twijfel meer bestond over de authenticiteit van de beelden. Ontwikkelingsmenuutjes, namen van ontwikkelaars, software die Rockstar zelf heeft gebouwd: de video’s zaten propvol bewijs dat het hier echt om de real deal gaat.

Uber, bronnen en vraagtekens

Saillant detail: de hacker claimt dezelfde tiener te zijn die vorige week bij Uber inbrak. Althans, digitaal dan hè. Voorlopig blijft dat bij een claim van crimineel, dus neem dat nieuws tot je met een gezonde dosis zout.

Goed, terug naar de leak. De eerste dag na het lekken van de video’s bleef het stil vanuit kamp Rockstar. De gereputeerde gamejournalist Jason Schreier wist op basis van bronnen te bevestigen dat het echt om GTA 6 ging, maar de ontwikkelaar liet zelf nog niks los.

Voor degenen die toch nog aan de authenticiteit twijfelden, kwam eind zondag alsnog de bevestiging. Niet in de vorm van een statement, maar in de vorm van uitgever Take-Two Interactive die half YouTube, Twitter en Reddit neer begon te halen. De video’s werden kundig van het internet gegrist. Maar ja, het internet vergeet niks. De duvel is uit het doosje.

Enorme klap

Ondertussen begonnen de berichten binnen te sijpelen van individuele ontwikkelaars. Bij fans die aanvankelijk dolblij waren met het voorproefje op de game begon ook het nieuws te dagen dat dit een enorme klap is voor alle betrokkenen.

Werk waar ontwikkelaars al jaren in het volste geheim aan sleutelden lag opeens op straat, niet in een staat waar ze trots op kunnen zijn en niet op het moment waar ze al zo lang naar toe werkten. Het is simpelweg niet de grootse introductie die zo’n megaproject verdient. Laat staan potentiële gevolgen zoals een thuiswerkverbod:

Rockstar Games bevestigt leak

Vanuit Rockstar Games bleef het echter stil. Tot nu. In een statement op Twitter bevestigt de miljardenstudio dat er inderdaad beelden van de volgende Grand Theft Auto buit zijn gemaakt. Voor degenen die nog twijfelden: ja, dit is GTA 6.

De studio benadrukt ontzettend teleurgesteld te zijn dat details omtrent de langverwachte game op deze manier bij gamers zijn beland. Toch is er ook enigszins positief nieuws.

Goed nieuws

Redditors waren al bang voor uitstel van de game, gezien de hacker ook de broncode van GTA 6 in handen claimt te hebben. Software waarmee hackers in theorie al cheats voor de game kunnen ontwikkelen voor het spel überhaupt op de markt is.

Vooralsnog gaat Rockstar echter gewoon door met de ontwikkeling zoals gepland was. Geen vertraging dus, vooralsnog. Vooralsnog ja, want de hacker waarmee dit allemaal begon dreigde namelijk op een forum om “snel meer data te lekken.”

Later vroeg hij of Rockstar of Take-Two contact met hem op wilde nemen. Spijt? Wie weet. Hoe dan ook zullen verschillende instanties het op hem of haar gemunt hebben, of het nou enkel om Rockstar Games of ook om Uber gaat. Dat zijn niet de minste vissen.

En wij? Ons rest niks anders dan simpelweg te doen wat we al deden: wachten op meer officieel nieuws omtrent GTA 6. Laat de geruchtenmolen maar weer verder draaien!

Rockstar co-founder Jamie King deelt zijn visie op GTA 6

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.