Felix Decavel
Felix Decavel Sport 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Vaticaan debuteert op WK wielrennen met Nederlander als kopman

Voor het eerst in de geschiedenis stuurt het Vaticaan een afgevaardigde naar het WK wielrennen. De kopman? Een 40-jarige Nederlander die in zijn carrière vooral voor kleinere ploegen reed.

Het WK tijdrijden van afgelopen zondag liet de renner nog schieten, maar schrik niet als je volgende weekend plots een Nederlander in de voorste gelederen van de koers ziet rijden. En dan hebben we het niet over de gedoodverfde favoriet Mathieu van der Poel. Ooit al gehoord van Rien Schuurhuis? Wij ook niet. Die-hard wielerfans kennen hem ongetwijfeld wel.

Vaticaan met Nederlander naar WK wielrennen

De Athletica Vaticana werd in 2019 opgericht en sloot zich als 200ste lid een jaar later aan bij de internationale wielerbond UCI. De afgelopen maand maakte de officiële sportorganisatie van de goddelijke stadstaat in La Gazetta dello Sport bekend dat ze voor het eerst een afgevaardigde naar het WK wielrennen sturen. De pauselijke gezant van dienst? Een 40-jarige Groninger die luistert naar de naam Rien Schuurhuis.

Gazetta, rien schuurhuis, wk wielrennen, nederlander
Rien Schuurhuis was groot nieuws in Italië (Afbeelding: Gazetta dello Sport)

Schuurhuis reed in zijn bescheiden carrière voornamelijk voor kleinere continentale ploegen en won nog nooit een professionele koers. Vorig jaar op het Nederlands Kampioenschap tijdrijden werd hij veertigste, op meer dan 5 minuten van winnaar Tom Dumoulin. Zeker geen schande, al is het niveau van een WK wielrennen toch een stuk lastiger. Maar hoe komt hij in godsnaam bij het Vaticaan terecht?

Om deel uit te mogen maken van één van de officiële teams van de dwergstaat dien je aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • je bent een priester
  • je bent een priester in opleiding
  • je bent een geestelijke die werkt voor het Vaticaan
  • Je bent een naast familielid of een werknemer van het Vaticaan

Aan die laatste voorwaarde voldoet Rien Schuurhuis. Zijn vrouw Chiara Porro werkt namelijk als Australische ambassadrice in Vaticaanstad. Daardoor mag de Nederlander dus de kleuren van de Paus verdedigen in het Australische Wollongong waar deze week het WK wielrennen plaatsvindt.

Rien Schuurhuis heeft een mirakel nodig

Gelukkig valt de wegrit op een zondag, want naast een schietgebedje of tien, zal Rien Schuurhuis een mirakel nodig hebben om ook maar aan te kunnen klampen in het peloton.

Hopelijk schuimt de Nederlander af en toe de Manners-website af. Dan is hij vast op de hoogte van deze spotgoedkope e-bike die nu in aanbieding is bij Lidl. Misschien dat Schuurhuis er dan niet onverbiddelijk wordt afgereden op het WK wielrennen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.