Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 12 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

ChatGPT in GTA zorgt voor hilarische gesprekken met politie

GTA 5 is nu al futuristischer dan GTA 6 dankzij een baanbrekende mod. Middels AI kun je ‘echte’ gesprekken voeren met de inwoners van Los Santos. Of leuker nog: met de politie.

De CEO van GTA-uitgeverij Take-Two Interactive deed afgelopen week opvallende uitspraken tegenover aandeelhouders, waaruit op te maken was wanneer we ongeveer Grand Theft Auto 6 kunnen verwachten.

Eeuwig wachten op GTA 6

Een game waar gamers ondertussen al meer dan tien jaar op aan het wachten zijn. Alles wijst er nu op dat het spel in de herfst van 2024 uitkomt, met een onthulling later dit jaar.

Eerder gaf diezelfde CEO al aan dat Rockstar Games pas de game zal lanceren als ie “perfect” is. Ze leggen de lat extreem hoog. Vandaar dus dat waar je op de Playstation 2 basically elke paar jaar een nieuwe Grand Theft Auto kreeg, je nu al drie consolegeneraties in Los Santos rondloopt.

AI in GTA 5

Gelukkig is de creativiteit van je mede-gamers eindeloos. Handige fans namen het afgelopen decennium het heft in eigen handen en zorgden ervoor dat de wereld van GTA 5 continu voorzien werd van nieuwe content. Via nieuwe maps voor GTA Online of middels mods. Sterker nog, ook zonder GTA 6 wordt op die manier al de nieuwste tech in het ondertussen bijna tien jaar oude GTA 5 gepropt.

Naturalvision GTA 5 ziet er nu al uit als GTA 6 dankzij absurde mod van fans
🎮 Een mod die GTA 5 absurde graphics geeft (Afbeelding: Razed / Rockstar)

Zo zorgde deze mod er vorig jaar nog voor dat de game er beter uitziet dan GTA 6. Daar doet een modder die zichzelf Modder Bloc noemt nu een flinke schep bovenop. Hij lanceerde deze maand Sentient Streets, een innovatieve mod voor de verhalenmodus van Grand Theft Auto V. Lang verhaal kort: hij heeft de recente doorbraken in AI erbij gepakt en geïmplementeerd.

Hilarische gesprekken dankzij soort ChatGPT

Vergeet diezelfde paar voicelines die de NPC’s (non-player characters) in Los Santos al bijna tien jaar op je afvuren. Na al die jaren brengt Modder Bloc de wereld van GTA 5 echt tot leven. Middels kunstmatige intelligentie heeft hij ChatGPT-achtige functionaliteit naar de game gebracht. Het komt erop neer dat je met praktisch elk computergestuurde personage in de game kunt praten alsof je tegen een AI praat.

GTA 5 AI chatgpt mod
Praten met NPC’s middels AI (Afbeelding: Modder Bloc)

Voeg daar stemherkenning aan toe en je hebt een behoorlijk indrukwekkende mod. Je kunt opeens met je echte stem een politieagent in Grand Theft Auto aanspreken en een heel gesprek voeren. Die NPC kan dus ‘echt’ ingaan op wat jij zegt, met hilarische gesprekken als resultaat.

GTA 6 voorbij

Het is een stukje functionaliteit dat ongetwijfeld de norm gaat worden in gaming, maar door hoe gloednieuw AI relatief is, zal het nog even duren voor elke grote gamefranchise op deze manier zijn personages tot leven brengt. De kans dat GTA 6 dit soort tech gebruikt, is dan ook klein. Daarvoor is het spel waarschijnlijk al te ver in ontwikkeling.

Bovendien valt er wat te zeggen voor echt solide, komisch schrijfwerk zoals je dat van de GTA-games gewend bent, in plaats van generieker AI-gebral. Maar toch, maar toch: de mod van Modder Bloc is een behoorlijk indrukwekkend ‘holy shit’-moment. Het is een futuristische feature waarmee GTA 5 waarschijnlijk zijn opvolger voorbij schiet.

Zelf aan de slag

Je hoeft ‘m niet eens te installeren om de resultaten te bewonderen. In de bovenstaande video zie je hoe de modder tegen een NPC genaamd Frank praat, een politieagent. Daarna herhaalt hij die actie bij twee andere virtuele personages, elk met hun eigen stem en persoonlijkheid.

Het duurt even voor ze antwoorden doordat de connectie met de AI gemaakt moet worden, maar desalniettemin is het resultaat behoorlijk futuristisch. Over tien jaar kijk je waarschijnlijk heel anders op dit soort mods terug. Wil je er in de tussentijd zelf mee aan de slag? Hier lees je hoe je de mod zelf kunt uitproberen.

InWorld AI

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.