Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Oscar-winnaar verslaat Lord of the Rings met megarecord

Everything Everywhere All at Once heeft afgelopen nacht geschiedenis geschreven. De absurde komedie sleepte maar liefst zeven Oscars in de wacht, waaronder de Oscar der Oscars: die voor Best Picture. Ook won hoofdrolspeelster Michelle Yeoh het gouden beeldje voor de besteĀ Lead Actress.Ā De topscoorder is officieel de meest bekroonde film aller tijden. Ooit.

ā€œVoor alle kleine jongens en meisjes die op mij lijken en vanavond kijken, is dit een baken van hoop en mogelijkheden,ā€ zei de 60-jarige Yeoh in haar dankwoord. ā€œDit is het bewijs dat dromen uitkomen. En damesā€¦laat niemand je vertellen dat je over je hoogtepunt heen bent.ā€

De grootste Oscar-films aller tijden

Sinds Slum Dog Millionaire, de dramafilm die in 2008 de Oscars domineerde, is er geen film geweest die zoveel van de felbegeerde beeldjes wist te winnen. Slum Dog Millionaire sleepte er acht in de wacht.

Sindsdien is enkel Hurt Locker dichtbij gekomen, met zes beeldjes in 2010. HetĀ all-time record is overigens in handen van Ben-Hur, dat in 1960 maar liefst elf Oscars opleverde. Een aantal dat enkel Titanic en The Lord of the Rings hebben weten te evenaren.

Everything Everywhere all at once beste film Prime Video
šŸ“ŗ (Afbeelding: A24)

Everything Everywhere All at Once

Toch is Everything Everywhere All at Once de grote winnaar, zeker als je uitzoomt. Uit rekenwerk van de Amerikaanse website IGN is de absurdistische komedie namelijk de meest bekroonde film in de geschiedenis vanā€¦ film.Ā  Al voor de Oscars berekenden zij dat de film tijdens het huidigeĀ awards season al 158 prijzen heeft gescoord. Daarmee is The Lord of The Rings: The Return of the King ruimschoots van de troon gestoten. Die film had er 101.

Ook wat nominaties betreft verslaat Everything Everywhere All at Once de concurrentie. De film was op het moment van de berekening 295 keer genomineerd voor een filmprijs, waar de film van Peter Jackson het 189 moest doen. Daar zijn afgelopen nacht dus nog eens zeven Oscars bovenop gekomen.

Multiverse-achtbaanrit

Het moge duidelijk zijn: Everything Everywhere All At Once is zeker het checken waard. Vergeet al die (arbitraire) prijzen, en je houdt nog steeds een verfrissendeĀ multiverse-achtbaanrit van een film over. EenĀ underdog,Ā door een klein team gemaakt, die desondanks grote indruk weet te maken. Een film die bewijst dat Hollywood niet enkel op safe speelt en nog steeds kan verrassen.

En opnieuw een dikke veer in het achterwerk van A24, een onafhankelijk filmproductie- en distributiebedrijf dat steeds weer unieke pareltjes van films aan de wereld weet te presenteren. Hun Wikipedia-pagina leest ondertussen als een bekroondeĀ greatest hits-kijklijst. Benieuwd waar Everything Everywhere All At Once verder over gaat en waar je ā€˜m kunt streamen? We leggen je het uit in dit artikel.

Harry Potter gaat DC achterna: hoge pief studio hint naar grote ambities

IGN

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.