Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Waar je de Best Picture-winnaar van Oscars kunt streamen

De beste film van 2022 is eindelijk te streamen in Nederland. Dan hebben we het over Everything Everywhere All At Once, dé grote verrassing van dit jaar.

Ja zou het door al het marketinggeweld bijna vergeten, maar er is meer dan Marvel-film nummertje duizend en de zoveelste Star Wars-trilogie. Voor echte diversiteit en creativiteit is je lokale filmhuis in de gaten houden een aanrader.

Everything Everywhere All At Once

Films van onafhankelijke filmmakers, experimentele thrillers uit Japan, Franse komedies die weten te verrassen: het aanbod schiet daar alle kanten op.

Everything Everywhere All At Once heeft dit jaar echter bewezen dat die twee werelden samengebracht kunnen worden. Daniel Kwan en Daniel Scheinert leverden met een budget van ‘slechts’ 25 miljoen een blockbuster van jewelste af. Een achtbaanrit vol special effects.

Een indrukwekkende prestatie. Everything Everywhere All at Once had namelijk een special effects-team dat uit vijf mensen bestond, waaronder de regisseurs zelf.

Everything Everywhere all at once beste film Prime Video
📺 (Afbeelding: A24)

Multiverse-achtbaan

Ondanks die beperkingen heeft men een meesterwerk neergezet. De film gaat over een Chinese immigrante die een wasserette runt, maar wanneer ze haar belastingen probeert te doen belandt ze in een multiverse-avontuur waar je U tegen zegt. De wereld blijkt namelijk in gevaar te zijn, en zij is de enige die ‘m kan redden.

Dat klinkt absurd, en dat is Everything Everywhere All At Once ook. Daar is de film zich overigens zelf ook maar al te bewust van: de grappen vliegen je om de oren, en de humor druipt er vanaf. Het levert een achtbaanrit door het multiversum op waarbij je op zult moeten letten, want het tempo ligt hoog. Maar dan krijg je ook wat: humor, een origineel verhaal, indrukwekkende stunts en opvallend veel emotie.

Grootste film van A24

Eerst even de box office-cijfers: de indiefilm is met afstand de grootste film die de geprezen studio A24 ooit heeft uitgebracht. Wereldwijd staat de teller op het moment van schrijven op 100 miljoen dollar.

Ter vergelijking: Moonlight, de A24-film die de Oscar voor Best Picture won, werd met 65 miljoen ook als een ongelooflijk succes gezien.

Everything Everywhere All at Once hoeft het echter niet alleen van de kersverse dollars te hebben.

Topscore op Rotten Tomatoes

Ook critici lopen met de film weg. Op Rotten Tomatoes scoort de indiehit een zeer degelijke 95 procent na 339 reviews van journalisten.

“De Daniels en hun ‘wauw’ van een ster Michelle Yeoh maken van deze visionaire absurdistische komedie een vulkaan van creatieve ideeën in volle uitbarsting. Je hebt nog nooit eerder zoiets gezien,” concludeert recensent Peter Travers van ABC News.

Men is het in ieder geval over één ding eens: Everything Everywhere All at Once doet het multiversum-concept beter dan de nieuwe Doctor Strange. Sterker nog, sommige recensenten voorspellen al een flinke score tijdens de volgende Oscars.

De publieksscore van 89 procent is een stukje lager, maar nog steeds uitstekend. De consensus luidt als volgt: “Ongelofelijk acteerwerk, verbluffende beelden en een heel diep, krachtig verhaal — Everything Everywhere All at Once heeft het allemaal.”

Beste film van 2022?

Op IMDb scoort de film een 8.1. Of Everything Everywhere All At Once echt de beste film van 2022 is, hangt ook vooral van je smaak af en wat Hollywood nog dit najaar te bieden heeft.

Op Rotten Tomatoes worden enkel The Batman en Top Gun: Maverick nog hoger gezet, en staat de indiefilm dus op de derde plek van een editorial lijstje met de beste films van dit jaar. Wat ons betreft verdient Everything Everywhere All At Once eigenlijk die eerste plek, al was het maar om de frisse wind die de film door Hollywood doet blazen.

Oordeel zelf op Prime Video

Gelukkig kun je nu zelf ook oordelen. Heb je Everything Everywhere All At Once in de bioscoop gemist? Dan heeft Amazon een mooie verrassing voor je klaar staan. De geprezen film is namelijk vanaf nu te streamen op Prime Video! Een streamingdienst die nog altijd slechts 2,99 euro per maand kost. Of probeer ‘m dertig dagen gratis.

En ach, maakt het uit welke film nou op nummer één,  twee of drie staat? De conclusie is vooral dat 2022 vooralsnog meerdere toppers van bioscoopfilms heeft opgeleverd, en dat is alleen maar goed nieuws.

Pak de popcorn erbij, ga er goed voor zitten en geniet van één van de meest verrassende achtbaanritjes die je in de afgelopen jaren hebt beleefd.

Tom Cruise kan met pensioen: de nieuwe Top Gun komt uit China

Everything Everywhere all at once beste film Prime Video
📺

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.