Pim Jansen
Pim Jansen Sparen 12 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

1000 euro extra sparen in 12 weken en 7 andere slimme schema’s

Sparen is best moeilijk, maar als je er een spel van maakt, gaat het nagenoeg automatisch. We zetten acht geld-challenges op een rij, inclusief formuliertjes om het bij te houden. Zo heb je die extra potjes snel gevuld.

Nog handiger is het natuurlijk om deze bedragen van te voren in te voeren in jouw app voor inernetbankieren, zodat je er niet meer naar om hoeft te kijken.

Schema’s om moeiteloos veel geld te sparen

De een kan met gemak 10.000 euro in een jaar sparen, voor een ander is 5.000 euro het maximale bedrag. Feit is dat het voor beide groepen ook heel gemakkelijk is om geld uit te geven, en de spaarrekening te vergeten. Probeer het eens met een van deze challenges.

1. De 52 weken-challenge (1.378 euro)

De 52 weken-challenge is oorspronkelijk verzonnen om in januari te beginnen met sparen voor de dure maand december. Toch vinden wij dat je echt niet per se aan het begin van het jaar hoeft te beginnen. Als je nu met de uitdaging start, kun je bijvoorbeeld volgend jaar een mooie vakantie boeken.

Hoe het werkt?

In 52 weken tijd bespaar je zonder al te veel moeite een mooi bedrag van 1.378 euro. Dit doe je door in de eerste week je 1 euro over te maken naar je rekening, de tweede week 2 euro, de derde week 3 euro en ga zo maar door. In week 52 spaar je logischerwijs 52 euro.

geld challenge, meer sparen, automatisch, spaargeld, 52 weken

Natuurlijk wordt het steeds moeilijker gedurende de challenge, maar alsnog zijn het geen enorme bedragen. Bovendien begint het makkelijk, waardoor je een goed gevoel krijgt en niet ontmoedigd raakt.

2. De 52 weken-challenge (5.000 euro)

Is de vorige challenge niet uitdagend genoeg voor je of wil je meer sparen voor een grote aankoop? Dan kun je ervoor kiezen om een tandje harder te gaan en in 52 weken maar liefst 5.000 euro te sparen.

Hieronder vind je hoeveel geld je daarvoor iedere week naar je spaarrekening moet storten. Grote bedragen wisselen zich af met kleinere bedragen, waardoor ook deze challenge haalbaar lijkt (maar niemand zegt dat het makkelijk gaat worden).

geld challenge, meer sparen, automatisch, spaargeld, 52 weken, 3000 euro

3. De 52 weken-challenge (10.000 euro)

10.000 euro sparen in een jaar, dat is een geweldig bedrag. Deze spaarchallenge is ideaal voor mensen die sparen voor een wereldreis of het kopen van een huis. Eerlijk is eerlijk, je gaat in sommige weken veel geld overmaken naar je spaarrekening, en dus zal je een aantal dingen moeten laten. Toch ga je merken dat het het waard is.

geld challenge, meer sparen, automatisch, spaargeld, 52 weken, 10000 euro

4. In 10 weken 800 euro

Klinkt een heel jaar sparen je iets te optimistisch voor het gat dat je nu in je hand hebt? Dan kun je ook beginnen met een challenge van tien of twaalf weken en eventueel later doorgaan met eentje van een jaar.

Met deze challenge kun je in tien weken 800 euro sparen. Heb je geen geld om op vakantie te gaan, terwijl iedereen om je heen momenteel naar de mooiste oorden vertrekt? Dan is deze challenge een mooie stok achter de deur om over tien weken een mooie vakantie te kunnen boeken.

5. In 12 weken 500 euro

Ook deze challenge is fijn als je een periode extra wil sparen voor bijvoorbeeld een reis. In deze challenge ga je twaalf weken aan de slag om 500 of 1.000 euro bij elkaar te sparen.

6. In 12 weken 1.000 euro

Bij de 1.000 euro-versie spaar je niet meer dan 100 euro per week en bij de 500 is het zelfs niet meer dan 80 euro. Zo blijven deze challenges goed haalbaar!

7. De 5 euro-challenge

Is elke week sparen niets voor jou en wil je liever een laagdrempelige challenge waar je een leuk extraatje bij elkaar spaart? Dan is de 5 euro-challenge misschien wel wat voor jou. Deze uitdaging houdt in dat je elk vijfje dat in je portemonnee belandt, in een potje stopt. Plak een briefje op de spaarpot met je doel (zoals ‘etentjes’) om het nog makkelijker te maken.

Deze challenge houdt wel in dat je (eventueel) moet overstappen naar betalen met cash in plaats van je pinpas. Maar wist je dat daar nog veel meer voordelen aan zitten? Omdat elk briefje door je handen gaat, word je veel bewuster over wat je uitgeeft en waaraan.

8. Wisselgeld-challenge (ook als je geen cash hebt)

Een challenge waar je vast al eens van gehoord hebt is de wisselgeld challenge. Hier bewaar je al het wisselgeld dat je krijgt ook weer in een potje (of verschillende). Tel het geld niet voordat je je doel (van bijvoorbeeld twee maanden, dit bepaal je zelf) hebt bereikt, zodat je niet eerder geneigd bent om het uit te geven.

Voor deze challenge hoef je niet per se alleen met cash te betalen. Het is ook heel goed mogelijk als je met je pinpas betaalt, maar het kost wel wat meer werk. Elke keer dat je iets afrekent, rond je hiervoor het bedrag af naar boven en stort je het verschil naar je spaarrekening. Het zijn allemaal kleine beetjes, maar die leveren wel een mooi extraatje op.

Nog veel meer spaartips voor mensen met een normaal inkomen vind je op deze overzichtspagina. Verder is het NIBUD je grote vriend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.