Coen Grutters
Coen Grutters Films & Series 12 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

7 films waarbij zelfs de botste mannen het niet droog houden

In de maatschappij van vandaag zijn ook mannen in touch met hun emoties. Ben je dat nog niet, dan helpen we je een handje. Hier volgen zeven films waarbij zelfs de stoerste mannen beginnen te huilen. We zetten erbij waar je ze, op het moment van schrijven, kunt streamen.

We proberen de grootste clichés even te mijden. Denk daarbij aan de Schindler’s Lists van deze wereld. Met die vioolmuziek maak je zelfs van Dumb and Dumber een ware tranentrekker.

Films waarbij ondergetekende moest huilen

Deze huilfilms zijn ideaal om helemaal in op te gaan. Als je je een beetje inleeft, wordt het lastig het einde van deze films met droge ogen te halen. En anders spreekt de ondergetekende voor zichzelf. Zijn het niet de meeslepende acteerskills, dan is het wel de hartverscheurende muziek. Pak de doos tissues er maar vast bij.

1. The Water Diviner (2014) – Pathé Thuis

Tijdens een rondvraag op de Manners-redactie bleek niet iedereen The Water Diviner gezien te hebben. Jammer, want de film uit 2014 met Russell Crowe in de hoofdrol weet op enig moment verfijnd op je emoties in te spelen.

7 films huilfilms huilen
(Afbeelding: Warner Bros.)

Crowe speelt Australiër Joshua Connor, die in 1919 naar Turkije reist, om daar zijn drie zoons terug te vinden die vochten in de Slag om Gallipoli. Toen zij nog jong waren, leerde Connor hen een safe word. Dit woord, tango, biedt een veilig gevoel in geval van nood. In Gallipoli komt tango op een pijnlijke manier terug.

2. Interstellar (2014) – Netflix

In Interstellar heeft de mensheid de aarde opgebruikt. Matthew McConaughey gaat als Cooper op zoek naar een nieuwe planeet voor onze soort.

7 films huilfilms Interstellar huilen
(Afbeelding: Warner Bros.)

Op het eerste oog lijkt Interstellar geen film waarvan de tranen over je wangen rollen. Toch is het snikken geblazen als een duidelijk geëmotioneerde Cooper na jaren zijn dochter weer ziet. Combineer dat met regisseur Christopher Nolan die op een perfect getimed moment de aangrijpende muziek van Hans Zimmer juist uitzet.

3. Arrival (2016) – HBO Max

Regisseur Dennis Villeneuve poogde met Arrival kijkers in openingsscène te raken. Een lastige, maar niet onmogelijke taak, zo heeft ook de animatiefilm Up bewezen. Met hulp van Max Richters hartverscheurende On the Nature of Daylight is het Villeneuve gelukt.

4. Good Will Hunting (1997) – Pathé Thuis

De film Good Will Hunting is als afstudeerproductie geschreven door de destijds 24-jarige Matt Damon. Diezelfde Damon speelt een onwijs intelligente jongeman die een ruige jeugd heeft gehad. In plaats van lessen volgen aan een universiteit, werkt hij er als conciërge. Daar bouwt hij een haast vaderlijke band op met een psycholoog, gespeeld door Robin Williams. Een confronterend gesprek tussen de beiden raakt bij kijkers een emotionele snaar.

7 films huilfilms film Good Will Hunting
(Afbeelding: Miramax)

5. Lion (2016) – Netflix

Lion is een onverwacht succes uit 2016. Het waargebeurde verhaal gaat over Saroo, een arm, 5-jarig jochie uit India dat in 1986 zijn broer kwijtraakt tijdens een treinreis. Die trein bracht hem naar Calcutta, honderden kilometers van huis. Hier moet hij zien te overleven op straat. Getraumatiseerd, bang en alleen komt hij terecht bij een weeshuis. Lees vooral ook het boek A Long Way Home, waarop de film is gebaseerd.

7 films huilfilms Lion huilen 5
(Afbeelding: The Weinstein Company)

6. Hachi: A Dog’s Tale (2009) – Netflix

Als zielige mensen het niet voor je doen, dan moeten we je huilklieren misschien aanvallen met dieren. Nee, het gaat hier niet om Snuf de hond die het loodje legt, maar om Hachi.

7 films huilfilms Hachi A Dog's Tale huilen 6
(Afbeelding: Stage 6 Films)

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Japanse hond Hachi. De viervoeter wordt geadopteerd door een professor, die hem vindt op een treinperron. Ze hebben een hechte band tot de professor plots overlijdt. Hachi lijkt dit niet te accepteren en blijft jaren trouw op zijn baas wachten.

7. The Green Mile (1999) – Pathé Thuis

Zijn je ogen na dit alles nog altijd gortdroog? Time to pull out the big guns. Als geheim wapen om te huilen hebben we klassieker The Green Mile met Tom Hanks. Hij speelt een gevangenisbewaker op death row. Of zoals ze het in de film noemen: the green mile. Hij moet de onterecht veroordeelde en vriendelijke reus John Coffey executeren.

Geen makkelijke taak, zeker niet als hij doodsbang smeekt of het doek niet over zijn hoofd hoeft te doen. “Please boss, don’t put that thing on my face. Don’t put me in the dark. I is afraid of the dark”. Tijdens deze film zal je net zo hard janken als de gevangenismedewerkers in de scène hierboven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.