Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 13 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

9 simpele routines die gezond leven draaglijk houden

Iedereen heeft op een gegeven moment wel eens een pondje te veel, en wil dan een beetje afvallen. Dat kan met heel ingewikkelde diëten, maar het kan ook zonder de hele dag honger te hebben.

Veel diëten werken wel voor korte duur, wat je ook doet. Maar op lange termijn ga je toch weer meer en anders eten. De onderstaande dagelijkse routines helpen bij het afvallen, zonder de hele dag honger te hebben. En daarbij kun je gerust af en toe een snackje eten. Mocht je serieuze obesitasklachten hebben, dan raden we je aan een afspraak te maken met een huisarts of voedingsexpert.

Afvallen zonder hongergevoel

Check deze simpele dagelijkse routines die ervoor zorgen dat je goede voornemens nog niet de prullenbak in hoeven. Mocht je voor een groter voedingsplan gaan, raadpleeg dan jouw huisarts of een voedingsexpert.

1. Ontbijt als een man

Heel leuk en gezond, zo’n kommetje kwark met blauwe bessen in de morgen. Vooral mee doorgaan, maar wij voegen eraan toe: ontbijt als een man. Juist, met eieren en eventueel wat avocado of mager spek. Daarmee hou je het lang vol en heb je tot de lunch minder behoefte aan snacks.

2. Eet meer

Ja, dat klinkt vreemd als je wil afvallen, maar meer eten werkt. Althans, als je de goede dingen eet. Hou drie gezonde maaltijden en drie goede snacks per dag aan. Daarbij ruil je de chips bijvoorbeeld in voor een schaaltje gemengde noten, het liefst met amandelen. Voor een makkelijk te volgen programma van 28 dagen check je het Metashred dieet.

3. Krachttraining

Afvallen en spieren kweken gaan samen. Van krachttraining word je niet alleen sterker en aantrekkelijker, maar het komt ook je stofwisseling ten goede. Je verbrandt niet alleen tijdens de krachttraining calorieën, maar ook daarna nog een paar uren.

4. Probeer zetmeel zoveel mogelijk te vermijden

Natuurlijk hoef je niet stoppen met aardappelen, brood en pasta. Maar het kunnen toch echt dikmakers zijn als je er te veel van eet. Zetmeel, dat moeilijk verteerbaar is, is de voornaamste bron voor koolhydraten in deze voeding. Ruil je aardappelen eens in voor zoete aardappelen en probeer volkorenpasta. Even lekker, maar hiermee kun je sneller afvallen. Minder brood eten is ook een goed idee, maar af en toe een lekkere boterham is prima. Neem in dat geval volkorenbrood.

5. Denk na voordat je iets eet

Afvallen doe je ook met je hersenen. Vaak stop je zonder na te denken van alles naar binnen, ook als je geen honger hebt. Het klinkt misschien wat zweverig en makkelijk, maar denk na voordat je iets eet of aangeboden krijgt. Heb ik trek? Gaat dit mij bevredigen? Wat stop ik in hemelsnaam naar binnen?

6. Vergeet niet te genieten

Let erop wat je eet, maar je wordt gillend gek als je nooit meer een stukje pizza of een frietje kunt eten. Hou gewoon één keer per week aan. Neem dan bijvoorbeeld een frietje of een kwart pizza. Echt waar, een paar slices pizza zijn even bevredigend als een hele. Als je één keer per week aanhoudt, hou je het afvallen langer vol dan dat je ongezonde snacks helemaal vermijdt, blijkt uit verschillende studies.

7. Geen gezoete frisdranken

Waar je wel gewoon mee moet stoppen: gezoete frisdrank. Het leuke hiervan is dat de behoefte al vrij snel verdwijnt als je ermee stopt. Simpelweg omdat het dan te zoet en niet meer lekker is. Een glaasje Spa rood met citroen is een prima alternatief, al is de tandarts daar minder blij mee. Af en toe een glas wijn is ook prima. Pas op met bier, maar gelukkig zijn er tegenwoordige heel wat lekkere light biertjes op de markt. Je kunt trouwens ook afvallen door alleen maar bier te drinken, zoals deze man bewees. Ons advies: probeer dat niet.

8. Ben niet bang voor vet

Niet alles wat vet is, is slecht. Vetten zorgen ervoor dat je verzadigd raakt en je dus een tijd lang geen honger hebt. Zoals je inmiddels vast wel weet, zijn er ook goede vetten. Deze tien vette producten kun je bijvoorbeeld gewoon eten als je wil afvallen zonder honger te hebben.

9. 30 minuten interval

Iedereen heeft tegenwoordig een stappenteller. En begrijp ons goed: wandelen is top, vooral om op gewicht te blijven. Maar de meest effectieve cardio-fitness tijdens het afvallen is een dagelijkse intervaltraining van 30 minuten. Wissel het wandelen af met tussensprints, zodat je af en toe even buiten adem bent.

Meer fabels en feiten over afvallen lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.