Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Disney+ scoort met vergeten Tarantino-film over seriemoordenaars

Disney+ trapt 2024 af met een dijk van een misdaadfilm van Quentin Tarantino en Oliver Stone. Een controversiële blockbuster die ook anno 2024 nog vervelend actueel is.

Van Pulp Fiction tot Once Upon a Time in Hollywood; je kent het oeuvre van Quentin Tarantino waarschijnlijk door en door.

Nu op Disney+: Tarantino’s Natural Born Killers

Toch is er een Tarantino die niet alleen het grote publiek maar ook fans van de filmmaker vaak over het hoofd zien. Dan hebben we het over Natural Born Killers (1994), een controversiële film uit 1994 die Tarantino niet regisseerde, maar wel schreef. Dat zit als volgt: Quentin Tarantino schreef het script van de misdaadfilm aan het begin van zijn carrière, en verkocht het verhaal vervolgens aan Oliver Stone. Ook niet de minste naam.

Juliette Lewis en Woody Harrelson (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Oliver Stone ging vervolgens met het script aan de gang, sleutelde er flink aan en leverde uiteindelijk de bioscoopfilm Natural Born Killers af, met Woody Harrelson en Juliette Lewis in de hoofdrollen als seriemoordenaars.

Seriemoordenaars en sociaal commentaar

Twee moordenaars die in de film niet verguisd maar opgehemeld worden door de media, die uit sensatiezucht de twee eerder als scorend nieuws dan als groot gevaar zien. Stone zet een sympathiek duo neer, waar je al snel van gaat houden. Een confronterende spiegel en effectief sociaal commentaar dat anno 2024 helaas actueler dan ooit is. Kijk alleen al naar het aantal criminelen dat direct na vrijlating een dik contract aangeboden krijgt voor true crime-documentaires.

Robert Downey Jr. speelt Wayne Gale, de maker en presentator van het programma American Maniacs, die het moordenaarsduo als het perfecte kijkcijfersmateriaal ziet. Het resultaat is een duizelingwekkende trip van een misdaadfilm, vol geweld, haast misselijkmakend camerawerk en uiteindelijk toch nog die confronterende vraag: zijn we als smullend publiek en de media net zo schuldig als de moordenaars zelf?

Tarantino was niet blij

Quentin Tarantino was overigens zelf niet blij met wat Oliver Stone uiteindelijk met zijn script heeft gedaan. Hij mist de ironie die hij zelf wel wist te bewerkstelligen in Pulp Fiction, waardoor die film met gemak boven de karikaturen uit Natural Born Killers uit weet te stijgen.

Toch raden we je aan Natural Born Killers eens te checken. De misdaadfilm is namelijk sinds deze week op Disney+ te streamen. Het is misschien geen Pulp Fiction, maar met een 7.2 op IMDb en een onvervalste cultstatus onder filmliefhebbers is de blockbuster zeker het checken waard. Al was het maar om een jonge Woody Harrelson in topvorm te zien.

Dat is alleen al twee uur lang genieten. Plus: we hebben het hier uiteindelijk toch over een stukje Tarantino-geschiedenis. Trek in meer misdaadverhalen? Check dan ook deze nieuwe topserie van Apple.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.