Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Stranger Things-ster is de nieuwe Princess Leia dankzij briljante deepfake

De nieuwste Star Wars-filmtrilogie leunde vooral op de oude films. Nostalgie is een krachtig wapen, maar je kunt niet eeuwig oude acteurs terug blijven brengen. Althans, nog niet. De franchise van Disney is een goed voorbeeld van dat er al een hoop met special effects kan, maar nog lang niet alles. Deepfakes bieden soelaas.

Zo was de jongere Princess Leia in Rogue One: A Star Wars Story indrukwekkend. Een technologisch hoogstandje, waardoor anno 2016 een jonge Leia op het witte doek getoverd kon worden. Het probleem? Je zag als kijker toch dat het nep was. Het menselijk gezicht bestaat uit zoveel details, kleine spiertjes, dat maak je niet zomaar even digitaal na.

Star Wars: Deepfakes maken het verschil

Ook Luke Skywalker viel tegen. Dan hebben we het natuurlijk over de finale van The Mandalorian, waarin de Jedi opeens opdook. Een episch moment en een fantastische verrassing, maar je kon er niet omheen dat zijn de-aged gezicht toch afleidde. Geef de technologie nog een aantal jaren, en je ziet het verschil hopelijk niet meer.

In de tussentijd doen fans het zelfs al beter met deepfakes. In plaats van ‘met de hand’ een gezicht jonger te maken, zoals Martin Scorsese deed voor The Irishman, zijn er YouTubers die met behulp van deepfakes acteurs in films plakken.

Kort door de bocht: Ze voeren een slim stukje software uren aan videomateriaal van de acteur in kwestie, en vervolgens leert het algoritme hoe het gezicht van die acteur werkt. Daardoor kun je opeens Tom Cruise Iron Man laten spelen, Will Smith opvoeren als Neo in The Matrix en is Harrison Ford de nieuwe James Bond.

Iedereen kan aan de slag

Een gezicht vervangen of manipuleren: je hoeft er geen prestigieuze Hollywood-studio voor te zijn. Na de finale van The Mandalorian doken er binnen enkele dagen al YouTube-video’s op waarin men een arguably realistischere Luke neerzette dan in de serie zelf.

Helaas heeft de technologie ook een keerzijde. Denk aan het item waarin Arjen Lubach laat zien hoe potentieel gevaarlijk deepfakes kunnen zijn. Een politicus laten zeggen wat je wilt en die video dan gericht aan niets vermoedende Facebookers tonen behoort binnenkort al tot de mogelijkheden. Niet alleen voor Hollywood, maar voor iedereen.

Stranger Things-ster als Princess Leia

In de tussentijd focussen we ons maar op de leuke kant van deepfakes. YouTuber Stryder HD maakte afgelopen week namelijk indruk met een nieuwe video waarin niemand minder dan Millie Bobby Brown de nieuwe Princess Leia is.

De Stranger Things-ster heeft tot nu toe een explosieve carrière achter de rug, vooral vergeleken met haar castgenoten. Deze video laat zien hoe ze meer op Leia lijkt dan de dochter van Carrie Fisher zelf. Absurd. Als Disney verhalen over de Skywalkers wil blijven vertellen dan zal men op een gegeven moment aan het recasten moeten geloven.

Sterker nog, geduchten doen al de ronde dat een jonge Princess Leia haar eigen serie op Disney+ krijgt. Na het bekijken van de onderstaande video weten wij wel wie we zouden nomineren voor die rol.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.