Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 10 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

De Sterrennacht: LEGO steekt iconisch schilderij Van Gogh in verrassend jasje

De Sterrennacht wordt vereeuwigd in LEGO-vorm. Het kunstwerk van Van Gogh krijgt een make-over in 3D, dankzij een creatieve fan.

LEGO is sinds vorig jaar flink de kunstwereld aan het verkennen. Afgelopen jaar lanceerde het Deense speelgoedmerk de Art-serie. Een reeks aan schilderijen, kunstwerken, die je zelf in elkaar kunt puzzelen. Met als resultaat zeer gedetailleerde stukken kunst die je zonder enige vorm van schaamte aan je muur op kunt hangen.

Van The Beatles tot Darth Vader. Ook tof: in sommige gevallen kun je meerdere exemplaren van hetzelfde schilderij kopen, en zo één groter schilderij in elkaar zetten. Zo kom je de avondklok-tijd wel door!

LEGO gaat voor Van Gogh

Ben je toch meer van de kleinere sets? Dan hebben we goed nieuws voor je, met een Nederlands tintje. LEGO Ideas is een platform waarop fans hun eigen bouwwerken en ideeën kunnen delen voor nieuwe sets. Vervolgens stemmen andere fans op welke ideeën ze het beste vinden. Uiteindelijk lift LEGO daar slim op mee door sommige sets daadwerkelijk uit te brengen.

Daar komt bijvoorbeeld ook deze glorieuze LEGO-piano vandaan. De volgende fan die de eer krijgt om een officiële set uit te brengen is Truman Cheng. Hij heeft De Sterrennacht van Vincent van Gogh namelijk met de plastic steentjes vereeuwigd. Een hommage die LEGO wereldwijd als officiële set in de schappen gaat leggen.

De Sterrennacht: LEGO steekt iconisch schilderij Van Gogh in verrassend jasje
🎁 (Afbeelding: LEGO)

De Sterrennacht in 3D

De kleurrijke set brengt een ode aan het iconische schilderij in 3D, waardoor The Starry Night, zoals het kunstwerk in het Engels heet, nog meer tot leven komt. “Het unieke design illustreert een compleet nieuwe manier om over LEGO-kunst na te denken,” aldus het speelgoedmerk.

Van Gogh schilderde De Sterrennacht in juni 1889, slechts een jaar voor zijn dood in 1890. Slechts 42 jaar later werd LEGO opgericht in Denemarken. Een bizar idee.

🎁 (Afbeelding: LEGO)

Aanpassingen en geduld

Het is nog niet bekend hoeveel de set uiteindelijk gaat kosten. Het design van Cheng bestaat uit 1552 steentjes, maar LEGO past geregeld de Ideas-sets nog aan voor ze in je lokale speelgoedwinkel belanden. Qua stevigheid, steentjes die nog niet bestaan en andere productie-eisen zijn aanpassingen helaas soms mogelijk. Althans, helaas, de Deense meesterontwerpers tillen de fan-designs vaak juist naar een nog hover niveau.

Volwassen LEGO-fans hebben in ieder geval weer een toffe set om naar uit te kijken. Het is nog niet bekend wanneer The Starry Night in LEGO-vorm uit gaat komen, maar je kunt op ergens later dit jaar of begin volgend jaar rekenen.

Geen geduld? Check dan ook de onderstaande imposante sets voor volwassenen waar je lang zoet mee bent:

8 LEGO-sets voor volwassenen waar je de hele vakantie zoet mee bent

LEGO Ideas

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.