Alrik de Jong
Alrik de Jong Boeken 10 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Marvel onder vuur na ‘anti-semitische’ easter egg in Hulk

Marvel Comics heeft aangekondigd Immortal Hulk #43 opnieuw te drukken. Lezers vielen over een ‘anti-semitische’ easter egg. Volgens striptekenaar Joe Bennett gaat het om een ongelukkige spelfout.

Afgelopen weekend merkte Bleeding Cool voor het eerst op dat lezers zich op Twitter boos maakten over een juwelier in Immortal Hulk, vernoemd naar horror-regisseur David Cronenberg.

Jewery in plaats van Jewelry

Op de bewuste pagina van de Marvel Comic zie je meer easter eggs op de winkelramen. Zo zijn er verwijzingen naar de legendarische striptekenaars en -schrijvers Jack Kirby, Stan Lee, Jim Starlin en Al Milgrom.

De naam van de juwelier is een verwijzing naar David Cronenberg, de horror-regisseur die in De Tweede Wereldoorlog werd geboren. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Duitse joodse vader, maar dat is niet waarover de lezers vallen. Het etalageruit is in spiegelbeeld te zien en daarop is duidelijk te lezen dat er Jewery in plaats van Jewelry staat. Ook de davidsster is niet te ontkennen.

Marvel-tekenaar: onbewuste ‘anti-semitische’ easter egg

Marvel Comics en de betreffende striptekenaar houden vol dat de ‘anti-semitische’ easter egg een over het hoofd gezien foutje is. En dus geen woordspeling.

I’ve been including references to famous horror directors to pay respects to the genre throughout the series, and in…

Geplaatst door Joe Bennett op Woensdag 3 februari 2021

“Ik heb in de hele serie verwijzingen opgenomen naar beroemde horror-regisseurs, om respect te betuigen aan het genre. In Immortal Hulk #43 heb ik een knipoog naar David Cronenberg toegevoegd,” aldus Bennett in een Facebook-bericht. “De spelfouten op het raam waren een eerlijke maar vreselijke vergissing. Doordat ik het omgekeerd schreef, heb ik beide woorden per ongeluk verkeerd gespeld.”

Nieuwe >Immortal Hulk #43 in de maak

De Marvel Comics-tekenaar heeft de schijn natuurlijk tegen. De link tussen joden en juweliers is algemeen bekend en de davidsster spreekt ook niet in zijn voordeel. “Ik weet zeker dat Jewery en de davidster geen foutjes waren. De tekenaar moet ontslagen worden”, reageert een van de vele boze lezers.

Marvel Comics heeft de retailers inmiddels ingelicht dat er een nieuwe druk van Immortal Hulk #43 onderweg is. Lezers die de editie mét de ‘anti-semitische’ easter egg al thuis hebben, kunnen gratis een nieuwe bestellen.

De Nederlandse Marvel-superhelden: van Zwarte Panter tot Rauwe Bonk

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.