Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom je de dag beter niet met koffie kunt beginnen

Als koffiezetten het eerste is wat je doet als je ‘s morgens opstaat, dan is er ruimte voor verandering. Het drinken van een kop koffie op een lege is maag niet per se een goed idee, en dat heeft alles te maken met de hoeveelheid vocht in je lichaam.

Je bent zeker niet de enige die ‘s morgens direct denkt aan een kop koffie. Van het zwarte goud word je immers alert, wakker en het is het perfecte begin van de dag. Toch is die kop koffie ‘s morgens niet het beste idee, en dat komt doordat jouw lichaam ‘s nachts behoorlijk wat vocht verliest.

Koffie is vochtafdrijvend

“Elke nacht verliezen we bijna een liter aan vocht, en daarom worden we uitgedroogd wakker. Jammer genoeg is koffie voor veel mensen de eerste vloeistof die zij weer tot zich nemen”, vertelt slaapexpert en klinisch psycholoog Michael Breus.

beste tijdstip, koffie drinken, productiviteit

Hij legt ook uit waarom dat dan niet goed is, want koffie is immers toch ook een vloeistof? Dat ligt natuurlijk net iets anders: het is inderdaad een vloeistof, maar het werkt tegelijkertijd als diureticum. Dat houdt in dat koffie vochtafdrijvend is. De kans dat je na het drinken moet plassen is groter, en dan verliest je lichaam dus nog meer water. Allemaal niet heel rampzalig, maar het is gewoon beter om heel even te wachten met die espresso of latte.

Begin de dag met lauw water

Wat je beter wel kunt doen, voel je waarschijnlijk al aankomen: de dag beginnen met een groot glas water. Spannender dan dat kunnen we het helaas niet maken, behalve dan dat het water het liefste op kamertemperatuur is. Een glas water zorgt ervoor dat al het vocht dat je ‘s nachts verloren bent weer wordt aangevuld.

Naast dat je met een glas water de hoeveelheid vocht in jouw lichaam aanvult, heeft een glas water in de ochtend nog veel meer voordelen. Daarover lees je meer in dit artikel.

Wat is het beste tijdstip voor je eerste kopje?

En die cafeïne-rush waarnaar je op zoek bent? Bewaar die tot een uurtje of 10, want dat is volgens onderzoek hét tijdstip waarom je het meeste profiteert jouw bakkie pleur. Je leest er meer over in dit artikel.

Meer over koffie

Als je geen afscheid kunt nemen van je dagelijkse kop koffie, drink dan ‘s avonds een lekkere cocktail met koffie. En mocht je willen stoppen met koffie, schrik dan niet van deze ontwenningsverschijnselen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.