Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 25 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Stoppen met koffie? 5 afkickverschijnselen om te overwinnen

Als je wilt stoppen met koffie, hangt er een flink aantal afkickverschijnselen boven je hoofd waar je mee te maken kunt krijgen. Van hoofdpijn tot trillende handen, we zetten ze voor je op een rij.

Zit je boven het maximaal aantal kopjes koffie per dag, of wil je gewoon minder afhankelijk zijn van het kopje zwarte goud in de ochtend? Dan kan (tijdelijk) stoppen met koffie een goed idee zijn. Bereid je dan alleen wel alvast voor op de onderstaande ontwenningsverschijnselen van zo’n cafeïne-detox, dan kan het alleen maar meevallen.

Afkickverschijnselen bij het drinken van koffie

De onderstaande afkickverschijnselen kunnen allemaal de revue passeren als je wil stoppen met het drinken van koffie. Of eigenlijk nog specifieker: met het stofje cafeïne. Wil je stoppen met energiedrankjes als Red Bull of Monster Energy, dan praten we over dezelfde symptomen.

De verschijnselen kun je al na één dag zonder cafeïne merken, en ze kunnen tot wel twee weken aanhouden. Hoe veel last je hiervan hebt verschilt per persoon, en ligt ook aan de hoeveelheid koffie die je drinkt. De afkickverschijnselen zullen erger zijn wanneer je dagelijks acht zwarte koffie drinkt, dan wanneer je afkickt van één cappuccino per dag.

1. Hoofdpijn

Hoofdpijn komt het meest voor als afkickverschijnsel van koffie. Het weglaten van cafeïne zorgt voor meer bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor sommige mensen dus hoofdpijn krijgen. Vaak wordt deze hoofdpijn omschreven als een scherpe pijn die continu aanwezig is.

2. Vermoeidheid

Drink jij vaak koffie omdat je een oppepper nodig hebt? Dan is natuurlijk het logisch dat je tijdens je cafeïne-detox vermoeider bent dan wanneer je wel koffie drinkt. Je mist immers net dat beetje extra energie.

7 redenen waarom je na 8 uur slaap nog steeds kapot bent

3. Onrustig en trillende handen

Als je te veel koffie drinkt, dan kan je daar onrustig van worden. En wat blijkt? Ook als je wil stoppen met koffie, kun je te maken krijgen met een onrustig gevoel in je hoofd. Omdat je zowel lichamelijk als psychisch afhankelijk kunt worden van koffie, is die onrust het gevolg van het ontbreken van je bakkie pleur.

Als je dat nog een stap verder trekt, dan zie je ook dat mensen door die onrust last kunnen krijgen van trillende handen. Dit komt niet extreem vaak voor, maar het wordt wel genoemd in dit onderzoek.

4. Chagrijnig

Stel je omgeving vast op de hoogte van jouw cafeïne-detox, want de eerste dagen ben je waarschijnlijk niet te genieten. Het stimulerende effect van koffie geeft je een goed gevoel, en zodra dit effect weggaat kan je je hierdoor chagrijnig en neerslachtig voelen.

5. Moeite met concentratie

Nog een vervelende bijwerking van het stoppen met koffie is dat je concentratieproblemen kunt krijgen. Als je cold turkey wilt stoppen, begin dan op een donderdag of vrijdag. De tweede en derde dag worden als het lastigst beschouwd, dus als je op donderdag begint dan vallen die dagen in het weekend.

Hier kun je koffie door vervangen

Wil je weten waar je koffie door kunt vervangen? We maakten eerder deze lijst voor alternatieven voor koffie. En voor als je cafeïne-detox voorbij is: wist je dat koffie helpt bij afvallen? Dat artikel lees je hier.

8 dagelijkse beweegroutines in de strijd tegen je lockdown-buikje

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.