Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 3 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

5 makkelijke cocktails met koffie die zo op tafel staan

Ben jij een echte koffiedrinker en begin je elke dag met een bakkie pleur? Drink dan ook eens een koffie-cocktail na het avondeten. Of gewoon, op een vrije middag, omdat je er zin in hebt. We delen vijf recepten.

Als we in de afgelopen periode van lockdowns iets geleerd hebben, dan is het wel dat je geen groot feest nodig hebt om een lekkere cocktail te maken. Je hoeft niet te wachten tot de gebruikelijke koffie na het eten – deze cocktails met koffie doen het ook goed op vrijdagmiddag, tijdens de online vrijmibo.

Vijf koffie-cocktails om je vingers bij af te likken

Tijd om koffie te zetten en te shaken. Op nummer 1 uiteraard de Espresso Martini.

1. Espresso Martini

Nodig: 50 ml wodka, 40 ml warme espresso, 15 ml koffielikeur, ijsblokjes.

De espresso Martini is de meest klassieke koffie-cocktail. Het scheutje wodka en de koffie geven je na een flink diner die kick waardoor je de after dinner dip met gemak doorkomt. Hier vind je het volledige recept.

2. Irish coffee

Nodig: 50 ml slagroom, espresso, 2 eetlepels rietsuiker, 50 ml Ierse whisky, nootmuskaat ter garnering.

Nog zo’n lekkere afsluiter van de maaltijd is de Irish koffie. Voor als je een kopje koffie met nét dat beetje extra wilt.

Onze collega’s van Culy delen het geheim om de perfecte Irish coffee te maken. De tips komen van De New Yorkse bar The Dead Rabbit, een bar die al meerdere keren bekroond is tot beste bar ter wereld. Drie keer raden wat hun signature drink is. Precies, de Irish coffee.

Koffie helpt bij afvallen volgens nieuw onderzoek

3. Carajillo (Mexiaanse koffie cocktail)

Nodig: espresso, 50 ml Licor 43, ijsblokjes.

Carajillo is een Mexicaanse koffie-cocktail met Licor 43 als smaakmaker. Door het toevoegen van een zoete likeur als 43 krijgt de koffie een verrassende twist. De truc van deze cocktail is om het glas eerst koud te laten worden door de ijsklontjes en Licor 43, en pas bij het serveren de hete koffie aan het glas toe te voegen. Hier vind je het volledige recept van deze bitter-zoete cocktail.

4. Tia & Tonic

Nodig: espresso, 45ml Tia Maria, 80ml tonic, grapefruit ter garnering.

Gek op een bittere Gin Tonic? Geef daar eens een gekke twist aan en maak er de volgende keer een Tia & Tonic van, waarbij je Tia Maria en espresso gebruikt in plaats van gin. Een leuke afwisseling en minstens net zo lekker. Hier vind je het recept.

Het maximaal aantal kopjes koffie per dag volgens de wetenschap

5. Coffee Caipirinha

Nodig: 100 ml cachaça (of witte rum), 50 ml espresso, 2 theelepels suiker, schijfjes van 1 limoen.

De combinatie rum en koffie is verrassend lekker, en al helemaal met het zure accent van de limoen in dit recept. Als je nog feestelijker wilt maken, kun je een paar koffiebonen ter garnering gebruiken. Het recept is hier te vinden.

Meer recepten voor cocktails

Iets anders proberen? Deze zomerse cocktails op basis van bier zijn een feestje om te proeven en ze staan binnen een paar minuten op tafel. Al kunnen we deze James Bond-cocktails van Pulitzer’s Bar ook niet weerstaan.

Dit is het beste tijdstip om koffie te drinken voor meer productiviteit

7 alcoholische drankjes met relatief weinig calorieën

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.