Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 3 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom het winnen van de loterij niet gelukkig en soms zelfs armer maakt

Een villa met zwembad, een wereldreis en een mooi bedrag aan het goede doel schenken. Waarschijnlijk heb jij ook een loterij-bucketlist, mocht je ooit zo gelukkig zijn om de loterij te winnen. Maar word je wel zo gelukkig van het winnen van een groot bedrag?

Dat is niet altijd het geval, blijkt uit het verleden. Sterker nog, er zijn veel verhalen waaruit blijkt dat loterijwinnaars uiteindelijk zelfs armer achterblijven.

Loterij winnen en toch geen rooie cent

Of ze nou 500 miljoen winnen of 1 miljoen, ongeveer 70 procent van de loterijwinnaars in de Verenigde Staten is dit bedrag binnen vijf jaar alweer kwijt. En dat niet alleen: loterijwinnaars verklaren zichzelf eerder failliet dan de gemiddelde Amerikaan.

In Nederland zijn zulke faillissementen eerder uitzondering dan regel gelukkig. Nuchtere Nederlanders zeggen niet meteen hun baan op en geven geen smakken met geld uit aan dure auto’s, huizen en andere zaken.

Toch blijkt ook in ons kikkerlandje dat je niet altijd gelukkiger wordt van het winnen van een prijs. De Nationale Postcode Loterij deed in 2016 onderzoek onder 1.800 mensen die meer dan 10.000 euro wonnen. 70 procent gaf aan niet per se gelukkiger te zijn dan voor het winnen van de loterij.

Ik hoor het je denken: 10.000 euro winnen is leuk, maar het verandert niet je leven. Het is logisch dat dat niet veel verandering in geluk met zich meebrengt. Toch is het onder de miljonairs geen ander verhaal. Sterker nog, van de 61 respondenten die meer dan 1 miljoen euro wonnen, geeft 74 procent aan dat hun geluksgevoel niet is toegenomen.

Voorbeeld van een loterijwinnaar

Het schrijnende voorbeeld van iemand die duidelijk minder gelukkig is geworden door het winnen van de loterij is de Amerikaanse Jack Whittaker. Hij won in 2002 een bedrag van 315 miljoen dollar (omgerekend 268 miljoen euro). Een bedrag waar veel van ons alleen maar van kunnen dromen. Maar inmiddels geeft hij aan dat hij zou willen dat hij het ticket had verscheurd.

Hij werd namelijk meerdere keren het slachtoffer van diefstal, in totaal werd hij van 545.000 dollar beroofd. Ook werd hij rechts en links aangeklaagd door mensen die hoopten zo geld bij hem los te kunnen peuteren. Inmiddels zijn z’n dochter en kleindochter overleden door een overdosis aan drugs. “Ik vind de persoon die ik geworden ben niet leuk”, zegt Whittaker over het leven na het winnen van een grote geldprijs.

Don McNay is een financieel adviseur die wordt aangewezen aan mensen als ze de loterij winnen. Hij schreef het boek ‘Life Lessons from the Lottery’. “Whittaker was de laatste persoon waarvan ik had verwacht dat hij gek zou worden door de winst, maar het gebeurde toch”, vertelt McNay aan Time.

Iedereen wil wat van je

Er zijn genoeg verhalen van loterijwinnaars die hun geld uitgeven aan huizen, dure auto’s en zelfs een privéjet en uiteindelijk blut achterblijven. Maar Mcnay ziet dat veel winnaars niet alleen worstelen met bankruptcy, maar ook met depressie en scheidingen. Onder andere doordat vrienden en familie andere verwachtingen kunnen hebben als je een groot bedrag wint.

“Ik moest de hebzucht van mensen verdragen”, vertelt loterijwinnaar Sandra Hayes aan The Associated Press. “Dit zijn mensen om wie je veel geeft, maar die uiteindelijk vampieren blijken te zijn die het leven uit je proberen te zuigen.”

Hayes won een Powerball Jackpot van 224 miljoen dollar (191 miljoen euro), die ze moest verdelen met twaalf collega’s. Uiteindelijk kreeg ze netto een bedrag van 6 miljoen dollar op haar rekening gestort. Doordat ze gewoon zuinig is blijven leven, is zij niet blut. Maar gelukkiger zal ze zichzelf dus ook niet noemen.

Wanneer je goed en verstandig omgaat met het winnen van een grote smak geld, zal het je natuurlijk meer keuzevrijheid opleveren. Maar doordat iedereen iets van je wil, maakt het je leven niet per se makkelijker. Het is een mooie reminder dat rijk zijn (door de loterij of niet) nooit al je problemen zal oplossen – misschien zorgt het juist voor meer problemen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.