Jana Witteman
Jana Witteman Sparen 31 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo spaar je 5000 euro in 100 dagen met de envelop-challenge

Sparen: voor de één een uitdagend spel, voor de ander lijkt het een onmogelijkheid. Op z’n tijd houden we allemaal wel van een uitdaging. Zin om te sparen? Met deze envelop-challenge spaar je ruim 5000 euro in 100 dagen. Sterker: je spaart 5.050 euro.

Of je nu een uitstekende of beginnende spaarder bent, een referentiekader is altijd fijn. Daarom kan het best prettig zijn om eens te vergelijken hoe leeftijdsgenoten het doen als het om sparen gaat. Zoveel spaargeld hebben Nederlanders per leeftijd volgens CBS.

Spaarchallenge met honderd enveloppen

Tijd voor de spaarchallenge waarmee jij wellicht je huidige of oude spaarpatronen kunt doorbreken of je spaarstrategie wat kunt opkrikken. Voor deze uitdaging heb je niet veel nodig. Je benodigdheden zijn 100 enveloppen, een pen en een flinke portie motivatie om een mooi bedrag bij elkaar te sparen.

Iedere envelop krijgt een nummer. Op de eerste envelop schrijf je een 1, op de volgende een 2, de volgende een 3. Zo ga je verder totdat je alle 100 enveloppen hebt genummerd en op iedere envelop een getal tussen de 1 en 100 staat. Vervolgens stop je alle enveloppen in een grote bak. (Je kunt het uiteraard ook met lootjes doen, en dan digitaal storten). Maar cash is ook wel eens lekker, al moet je vanaf zoveel cash belasting betalen.

5000 euro sparen in 100 dagen

Dan kan het echte spaarwerk beginnen. Iedere dag trek je een willekeurige envelop uit de bak. Vervolgens stop je het bedrag dat gelijk is aan het nummer dat op de envelop staat, in de envelop. Dat proces vervolg je honderd dagen lang, waarbij je iedere dag een bedrag tussen de 1 en 100 euro spaart. Doe je dat voor iedere envelop? Dan spaar je in 100 dagen tijd om precies te zijn 5.050 euro.

En lijkt het je onhandig om steeds contant geld in de envelop te moeten stoppen? Dan kun je de challenge ook aanpassen door elke dag het nummer dat je trekt te sparen door middel van een digitale overboeking. Zorg dan wel dat je geld overboekt naar een aparte rekening of een aparte spaarpot op je rekening, zodat je precies kunt bijhouden hoe het ervoor staat. Dan verdwijnt je fris gespaarde geld niet per ongeluk tussen het gewone boodschappengeld.

Zo spaar je zonder dat je het voelt

Liever beginnen met een kleiner doelbedrag? Zo spaar je 1.456 of 2.132 euro per jaar extra zonder dat je het voelt. Check ook de bufferberekenaar van NIBUD om te berekenen hoeveel spaargeld je in jouw persoonlijke situatie minimaal moet sparen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.