Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 30 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris verdien je als slachter en er is een dubieuze vacature

Het beroep van slachter heeft geen fris imago. Het zou zwaar, vies en slecht betaald zijn. Manners onderzoekt wat een slachter allemaal op zijn bordje krijgt, zowel qua werkzaamheden als salaris. En er is één vacature met een wel heel dubieuze eis.

Als de juf het vroeger op school had over gastarbeiders uit Marokko die werk deden waar Nederlanders zich te goed voor voelden, dan ging het al snel over het slachthuis. Dit begrepen we als kind wel. De hele dag dieren over de kling jagen klonk niet als een feest, en zo klinkt het twintig jaar later nog steeds niet. Manners onderzoekt: is het echt zo zwaar? En wat verdient een slachter eigenlijk? 

Zo word je slachter in een slachthuis

Er bestaat geen opleiding om slachter in een slachthuis te worden. Je leert het ambacht in het slachthuis zelf. Onder de hoede van een ervaren slachter haal je de benodigde certificaten om zelf dieren te mogen slachten. Denk bijvoorbeeld aan diploma’s voor hygiëne en dierenwelzijn. 

Of het in de praktijk ook zo netjes gaat, zetten we onze vraagtekens bij. Zo lezen we op RTL Nieuws het verhaal van Jeffrey, die in een slachthuis ging werken en al op de tweede dag zijn eerste dier mocht slachten. Bij zijn eerste koe stond hij te trillen, maar daarna werd het snel een gewoonte. Opvallend genoeg gaf Jeffrey aan dat hij zichzelf zeker als een dierenliefhebber zag. Zijn eigen kat zou hij nooit kunnen slachten, maar met de koeien die aan hem verschenen had hij geen band. Zonder blikken of blozen joeg hij met een pistool een pin door honderden koeienkoppen per dag, waardoor de dieren meteen hersendood waren. Daarna kon de halsslagader worden doorgesneden en werd het kadaver verwerkt door de uitbeners. 

Het salaris van een slachter

Als slachter in een slachthuis verdien je geen hoog salaris. In de CAO zien we een bruto-startloon dat samenvalt met het minimumloon. Wel krijg je 0,79 euro toeslag voor elke dag dat je in een koelcel staat waar de temperatuur lager is dan 7 graden. Nou nou, wat gul.

In de vacatures die op dit moment online staan, bespeuren we een uurloon tussen de 13,27 euro en 14,50 euro. Een kalverslachterij in Apeldoorn geeft in hun vacaturetekst aan dat er wordt verwacht dat je tegen bloed kunt en dat ze graag zien dat ‘het enthousiasme ervan af spat’. Een tamelijk bizarre wens als je erover nadenkt.

Vies? Check. Slecht betaald? Check. Is het ook nog zwaar? Dat ook nog. In een interview met Boukje, een van de weinige vrouwen die als slachter in een slachthuis werkzaam was, lezen we dat ze na een paar jaar veel last van haar polsen kreeg door de repetitieve handelingen. Ze stopte ermee en ging aan de slag als koerier. Een stuk minder zwaar, vertelt Boukje, en het verdient ook nog beter.

Het salaris van een schaapherder

Om schapen te slachten hoef je geen opleiding te volgen, maar om met ze over een wei te lopen wél. Vreemd? Vinden wij wel. Wel lijkt het ons een stuk leuker. Lees hier hoe je schaapherder wordt en welk salaris je ermee verdient.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.