Alrik de Jong
Alrik de Jong Sparen 27 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo spaar je €1.456 of €2.132 per jaar extra zonder dat je het voelt

Ook al spaar je waarschijnlijk al braaf, een extra bonus is altijd lekker. Met deze hacks kun je 1.456 euro of 2.132 euro sparen zonder dat je er echt iets van voelt.

Uiteraard zijn we ons ervan bewust dat dit voor een klein gedeelte van de bevolking niet opgaat. Sommige Nederlanders moeten iedere cent omdraaien. Voor die groep hebben we onlangs uitgezocht hoe je op de goedkoopst mogelijke manier gezond eet in Nederland.

Hacks om extra te sparen zonder dat je het voelt

Maar de meeste Nederlanders, die in een van de meest welvarende landen op aarde leven, kunnen wel wat geld missen zonder dat ze er ook maar iets van voelen. Net zoals ze zonder nadenken dagelijks die koffie op het station of dat broodje bij de lunch kopen.

Stop je daarmee, dan lukt het sowieso om de onderstaande hacks uit te voeren. Kwestie van één keer invoeren in je bankieren-app en het sparen gaat vanzelf.

Zo spaar je 1.456 euro extra per jaar

Te beginnen met sparen voor beginners. Heel simpel: maandag leg je 1 euro opzij, dinsdag 2 euro, woensdag 3 euro, donderdag 4 euro, vrijdag 5 euro, zaterdag 6 euro en zondag 7 euro.

Zo spaar je ongemerkt 28 euro per week en 1.456 euro per jaar, zonder dat je het echt in je portemonnee voelt. Net als die koffie op het station en het broodje bij de lunch merk je er weinig van. De kunst is om die te verbannen uit je systeem, dan spaar je dubbel.

Zo spaar je 2.132 euro extra per jaar

Heb je een iets groter inkomen en wil je dus ook een grotere bonus, dan doe je er een schepje bovenop. Deze hack om extra te sparen heet ook wel de Manners-methode.

Iedere maandag begin je met 1 euro. Dit bedrag verdubbel je gedurende de werkweek, dus tot vrijdag. Dan spaar je 1 euro op maandag, 2 euro op dinsdag, 4 euro op woensdag, 8 euro op donderdag en 16 euro op vrijdag.

De Manners-methode houdt rekening met de overtuiging dat sparen ook leuk moet blijven. In het weekend verlicht je de lasten en maak je in totaal 10 euro over op je spaarrekening. 5 euro op zaterdag en 5 euro op zondag. Dat is dus iedere week 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 5 + 5. Zo is er nog genoeg ruimte voor een biertje in de voetbalkantine. Kom je uit op 41 euro per week, waarmee je per jaar dus 2.132 euro extra spaart

Voor je 65e miljonair

Vind je dit allemaal maar gepriegel om niks? Oké. Lees dan hoeveel je per dag moet sparen (en investeren) om vóór je 65e miljonair te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.