Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Game of Thrones-reünie is hit op Netflix, nu die half miljard nog

Afgelopen week kwam de duurste Netflix-serie aller tijden uit: 3 Body Problem. Maar krijgen de showrunners, die ook Game of Thrones maakten, de kans om het epische drieluik af te maken?

De Netflix Original overtreft met een budget van 20 miljoen dollar per aflevering zelfs Game of Thrones, de peperdure serie van HBO. En dat was al een van de duurste series ooit.

Van Game of Thrones naar China

3 Body Problem komt namelijk uit de koker van David Benioff en D.B. Weiss, de controversiële showrunners achter Game of Thrones. Ook een groot gedeelte van de cast bestaat uit sterren uit die serie, die oh zo sterk begon, maar naar mate het verhaal vorderde fans steeds meer teleurstelde.

Netflix gaf ze dus een nieuwe kans, nadat een gepland Star Wars-project van het duo door Lucasfilm geschrapt werd. Met de Remembrance of Earth’s Past-trilogie van de Chinese schrijver Liu Cixin kregen Weiss en Benioff alsnog een sciencefiction-franchise van formaat in de schoot geworpen. Het werk van Cixin staat namelijk tussen grote namen als Asimov en C. Clarke in lijstjes met de beste scifi van de afgelopen eeuw.

Tegelijkertijd worden de diepgaande boeken van Cixin vaak ook ‘onadapteerbaar’ genoemd. Te technisch, te complex. Zeker na hoe Game of Thrones afliep hielden veel fans een flinke slag om de arm toen Netflix aankondigde dat Benioff en Weiss de boeken van de Chinese schrijver zouden gaan omtoveren tot een show. Megabudget of niet: het leek een onmogelijke missie.

3 Body Problem scoort op Netflix

Afgelopen week was het dan eindelijk zover. Met een score van 77 procent op Rotten Tomatoes kun je 3 Body Problem, zoals de adaptatie uiteindelijk is gaan heten, gerust een comeback voor het creatieve duo nemen. Alhoewel ze niet in de buurt komen van de diepgang van het bronmateriaal zijn zowel critici als het grote publiek omver geblazen door de Netflix-serie.

Ook in Nederland is 3 Body Problem een megahit: op het moment van schrijven staat de scifi-serie al vier dagen bovenaan de top tien van best bekeken shows op Netflix. De vraag die op dit moment enkel de streamingdienst zelf kan beantwoorden, is of 3 Body Problem goed genoeg presteert om een tweede seizoen te verzekeren. In Amerika staat de show bijvoorbeeld op de tweede plek.

Goed nieuws, zou je denken, maar de streamer heeft het zichzelf lastig gemaakt. De exacte kijkcijfers zal Netflix pas later delen, maar met een budget van 20 miljoen dollar ligt de lat hoog en zal de rekensom pittig zijn. 3 Body Problem heeft drie seizoenen nodig om zijn verhaal compleet te vertellen, maar de show heeft niet de toegankelijkheid of viral-factor van bijvoorbeeld Stranger Things.

Drie seizoenen nodig

Normaliter laat Netflix dit soort peperdure sciencefiction-projecten dan ook liever over aan Apple. Denk aan Foundation, de adaptatie van Asimovs iconische reeks. Apple gaat voor prestige, kwaliteit, voor de lange termijn. Netflix is juist berucht vanwege het genadeloos afkappen van shows die niet het grote publiek weten mee te krijgen. Terwijl het werk van Cixin alsmaar beter wordt.

“Het is ook iets waar we het met de Netflix-jongens over hebben gehad,” aldus Benioff in een interview. “Liu Cixin heeft deze onuitwisbare trilogie gecreëerd en de boeken worden voor mij alleen maar beter. Het tweede boek is veel beter dan het eerste, en het derde boek heeft me helemaal overdonderd. Het verhaal wordt gaandeweg steeds ambitieuzer en neemt in boek twee een enorme sprong voorwaarts. Dus ik heb het gevoel dat als we het tweede seizoen overleven, we er goed voor staan.”

Game of Thrones-cast terug in duurste Netflix-serie ooit de reviews
Liam Cunningham in 3 Body Problem (Afbeelding: Netflix)

Toekomst van een half miljard

3 Body Problem is dan ook een interessante ‘test case’. Incasseert Netflix het hoogstwaarschijnlijk pittigere kosten/baten-plaatje en houdt het de showrunners die zoveel gewend zijn met Game of Thrones tevreden of behandelt het bedrijf de scifi-serie net zoals elke andere nieuwe Original? Een complete adaptatie zal naar schatting een half miljard gaan kosten.

Ach, gelukkig hebben we altijd de boeken nog, die overigens ook in het Nederlands zijn verschenen. Check ook de fantasievolle Oscar-winnaar die binnenkort naar Netflix komt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.