Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Netflix 22 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix slaat slag en haalt Oscarwinnaar binnen

Netflix blijft nauw verbonden aan Studio Ghibli, want ook de laatstverschenen parel van grootmeester Hayao Miyazaki is door de streamingdienst binnengehengeld. Het Oscarwinnende The Boy and the Heron zal dit jaar nog te streamen zijn, ook voor Nederlandse abonnees.

Je zou het door de beeldjesberg voor Oppenheimer bijna vergeten, maar de afgelopen editie van de ‘s werelds grootste filmprijs waren ook de Oscars van Hayao Miyazaki, de grootmeester van de anime. Met The Boy and the Heron versloeg hij concurrent Spider-Man en nam de Oscar voor beste animatiefilm mee naar Japan. Goed nieuws voor de mensen die hem nog niet hebben gezien: Netflix zal de film later dit jaar toevoegen aan hun steamingscatalogus.

The Boy and the Heron komt naar Netflix

The Boy and the Heron was de eerste film van Hayao Miyazaki sinds The Wind Rises, waar hij ook een Oscarnominatie mee verdiende (maar niet won). Miyazaki vertelt het verhaal van Mahito Maki. Mahito is een jongen uit Tokio die zijn moeder verliest in de Tweede Wereldoorlog, maar van een pratende reiger hoort dat ze toch nog leeft. Hiervoor zal Mahito echter een toren vol gevaren moeten trotseren.

The boy and the heron miyazaki netflix
(Afbeelding: Toho)

The Boy and the Heron werd door de pers onthaald als Miyazaki’s grootste meesterwerk sinds Spirited Away uit 2003 − de andere film waarvoor Miyazaki een Oscar won. Op Rotten Tomatoes heeft hij een score van 97%, op IMDb krijgt hij een gemiddelde beoordeling van 7,6.

Ook Nederlandse journalisten waren enthousiast. Zo gaf De Volkskrant 5 sterren en kopte: “Miyazaki’s weigering om te denken in een Disneyfilm-achtig goed en kwaad is als balsem voor de ziel.” NRC gaf vier sterren en kenschetste de film als “Miyazaki’s beeldschone, bitterzoete verwerking van zijn jeugd.” Klinkt meer als vijf sterren.

Samenwerking Netflix en Studio Ghibli duurt voort

Wanneer The Boy and the Heron te streamen is op Netflix, is helaas nog niet bekend. Zodra wij het weten, weten jullie het ook. Tot die tijd kun je de andere parels van Studio Ghibli bekijken, want er staan er een heleboel op Netflix. Naast de veelgeprezen Miyazaki-toppers Spirited Away, Princess Monokoke en The Wind Rises zijn ook een heel aantal minder bekende producties van Studio Ghibli te streamen.

Of check het peperdure nieuwste vlaggenschip van Netflix, waarin een deel van de Game of Thrones-cast de hoofdrollen voor hun rekening neemt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.