Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De grootste serie ooit is begonnen: Game of Thrones in de ruimte

Apple heeft de eerste twee afleveringen uitgebracht voor Foundation, wat waarschijnlijk de duurste serie ooit wordt en op meerdere manieren aan Game of Thrones doet denken.

Het werk van Isaac Asimov is relevanter dan ooit. Onlangs kondigde Elon Musk bijvoorbeeld aan dat Tesla volgend jaar het eerste prototype van een humanoïde robot gaat bouwen.

Isaac Asimov’s Foundation

De beroemde sciencefiction-schrijver heeft met zijn korte verhalen en boeken beïnvloed hoe we tegen robots en de ethiek erachter aan kijken. Zijn drie wetten van de robotica worden vandaag de dag nog steeds frequent aangehaald door wetenschappers en techbedrijven.

Anno 2021 is Star Wars vele malen populairder, maar juist het werk van Asimov heeft een enorme invloed gehad op het werk van George Lucas. Zonder had de wereld van Jedi en Sith waarschijnlijk niet bestaan.

Bovenal wist Asimov meeslepende verhalen te vertellen. Zijn magnum opus was Foundation, een serie aan korte verhalen die in de loop va de jaren veertig werden gepubliceerd en later omgetoverd werden tot een trilogie. In 1981, elf jaar voor zijn dood, keerde Asimov naar de wereld van Foundation terug met verschillende sequels en prequels.

Apple trekt de portemonnee, en hoe

Nu keert Foundation opnieuw terug, en hoe. Apple heeft de geprezen boeken namelijk als basis gekozen voor wat de Game of Thrones van Apple TV+ moet worden. Een scifi-serie die nu dus van start is gegaan met de eerste afleveringen, om vervolgens per week verder te gaan met één aflevering. De naam? Simpelweg Foundation.

Showrunner David S. Goyer hoefde enkel de volgende beschrijving te geven voordat Apple toehapte: “Het gaat over een schaakspel van 1000 jaar tussen Hari Seldon en de Empire – en alle stukken tussen hen zijn pionnen, maar sommige pionnen worden in de loop van dit verhaal koningen en koninginnen. “

Game of Thrones in de ruimte: Apple dropt trailer voor grootste serie ooit
🌌 (Afbeelding: Apple)

Filmbudget

Het is een episch verhaal van een omvang die weinig studio’s aan durven of überhaupt kunnen betalen. Niet voor niks is het zo’n boekenreeks die regelmatig onverfilmbaar wordt genoemd. Alleen al de hierboven genoemde Empire bestaat uit 10.000 werelden.

Apple besteedt het equivalent van een filmbudget per twee afleveringen. Goyer heeft in totaal acht seizoenen van per stuk tien uur gepitcht, een plan waar Apple niet voor terugdeinst. Mits het eerste seizoen van tien afleveringen goed uitpakt. In ieder geval is het wat scope betreft de grootste serie ooit.

Als Goyer echt de kans krijgt om zijn verhaal geheel te vertellen, dan zal Foundation hoogstwaarschijnlijk de allerduurste serie ooit worden, nog duurder dan Amazon’s absurd ambitieuze plannen voor Lord of the Rings.

Game of Thrones?!

De eerste volledige trailer die vorige maand uitkwam maakte in ieder geval duidelijk dat Foundation er fantastisch uitziet. Sterker nog, de vergelijking met Game of Thrones is allesbehalve vergezocht. Alle uitspraken over oorlogen en macht doen sterk aan HBO’s show denken.

Hopelijk is dit ons eerste voorproefje van de meest ambitieuze televisieserie ooit, en kijken we hier niet later op terug als het begin van de duurste flop ooit. Ach, Apple zit goed in de slappe was. Tevens is het hopen dat Apple wel de nerderige kant van de originele verhalen intact houdt, in plaats van dat het echt puur Game of Thrones in de ruimte wordt.

Foundation is nu te streamen op Apple TV+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.