Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 24 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Porsche 928 waarin Tom Cruise leerde schakelen levert megabedrag op

Je kunt rijk worden met Tom Cruise zonder de acteur ooit ontmoet te hebben. Een Porsche 928 uit zijn beste vroege film is namelijk binnen tien jaar twintig keer zoveel waard geworden.

Dit jaar markeert het veertigjarige jubileum van de eerste filmrol van Tom Cruise. In 1981 speelde hij in Endless Love, een romantisch drama dat met een matige score van 28 procent op Rotten Tomatoes nou niet bepaald het checken waard is anno 2021.

Tom Cruise in Risky Business

Nee, voor de beste vroege filmrol van de Top Gun-acteur moeten we terug naar 1983. Dat jaar kwam de komedie Risky Business uit, waarin een jonge Cruise een scholier speelt die het er goed van neemt terwijl zijn ouders op vakantie zijn.

Porsche 928 waarin Tom Cruise leerde schakelen levert megabedrag op

Sterker nog, het personage schakelt de services van een prostituee in, die hem de volgende ochtend een flinke rekening overhandigt. Opeens moet hij snel geld zien te verdienen voor zijn ouders terugkomen. Zijn plan? Een bordeel starten.

Klinkt absurd, maar het resultaat is een zeer vermakelijke film die een dikke 92 procent scoort op Rotten Tomatoes.

Porsche 928 van 1,98 miljoen

We beginnen niet zomaar over het vroege werk van de heer Cruise. Afgelopen week is namelijk een auto uit Risky Business geveild voor een gigantisch bedrag.

Veilinghuis Barret-Jackson veilde de Porsche 928 waarin een jonge Tom Cruise rond reed in die film. De 928 is normaliter een geliefde auto, maar geen onbereikbare. Vanaf 10.000 euro heb je er al eentje in je bezit.

Maar ja, dan heeft Tom Cruise er niet in gezeten. Dat zag de anonieme winnende bieder ook in, want die heeft maar liefst 1,98 miljoen dollar betaald voor de Porsche in kwestie. Er zijn meerdere exemplaren gebruikt tijdens de opnames van Risky Business, maar deze kreeg de meeste schermtijd.

Porsche 928 waarin Tom Cruise leerde schakelen levert megabedrag op
💸 (Afbeelding: Barret-Jackson)
Porsche 928 waarin Tom Cruise leerde schakelen levert megabedrag op
💸 (Afbeelding: Barret-Jackson)

Handtekeningen en stijging

Bovendien werd de Porsche 928 na de opnames voorzien van handtekeningen van de cast. Sinds de jaren tachtig heeft de geveilde bolide heel wat jaren versleten in meerdere musea, maar nu kan de Porsche met pensioen in de privécollectie van een verzamelaar.

De auto werd gebouwd in 1979, maar lijkt nog als nieuw. Naast de lak is er weinig aan het standaardmodel veranderd. Opvallend genoeg werd dezelfde filmauto in 2012 nog verpatst voor 49.200 dollar. Dat is een beste investering geweest, want nu is er dus 1.930.800 dollar meer voor betaald. Maar goed, dan heb je ook de auto waarin Cruise leerde schakelen. Filmproducent Jon Avnet  gaf hem een lesje tijdens de opnames.

Ach dit jaar werd het record voor de meest waardevolle videogame ook al vertienvoudigd, dus in die zin kijken we nergens meer van op. In de onderstaande video kun je een amper 21-jarige Cruise in actie zien in de Porsche.

Forbes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.