Jana Witteman
Jana Witteman Stijl 26 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld besteden de Nederlandse man én vrouw aan kleding

Waar de een voor iedere gelegenheid een nieuwe outfit aanschaft, koopt de ander één keer per jaar een nieuwe spijkerbroek. Maar wat geven we in Nederland gemiddeld uit aan kleding per persoon? En hoe groot is eigenlijk het verschil tussen het bedrag dat mannen en vrouwen uitgeven aan kleding?

Eén ding is duidelijk: vrouwen geven op jaarbasis gemiddeld genomen een stuk meer uit aan kleding dan mannen, blijkt uit een grootschalig recent onderzoek, uitgevoerd door marktonderzoeker Multiscope. Mocht jij trouwens op zoek zijn naar een nieuw kledingstuk om aan te trekken naar een sollicitatie, dan kun je deze kleur beter achterwege laten.

Uitgaven aan kleding: Nederlandse man vs. vrouw

Gemiddeld geven Nederlands zo’n 675 euro per jaar uit aan kleding. Nederlandse mannen geven per jaar gemiddeld zo’n 476 euro uit. Vrouwen besteden ruim 350 euro meer. Zij geven op jaarbasis een bedrag van gemiddeld 845 euro uit aan kleding. Daarbij zijn aankopen in zowel fysieke winkels als webshops meegenomen.

Die grotere uitgave komt deels doordat vrouwen vaker kleding kopen dan mannen. Op jaarbasis schaft de Nederlandse vrouw gemiddeld 8,9 keer nieuwe kleren aan. Een man doet gemiddeld 5,4 keer per jaar nieuwe aankopen om de kledingkast te vullen. Vrouwen doen ook vaker aankopen bij verschillende winkels. Vrouwen doen gemiddeld bij aankopen bij (afgerond) drie verschillende winkels of verkopers. Bij mannen zijn dat afgerond twee verschillende winkels.

LeeftijdKosten kleding per jaar
18 tot 34 jaar1.094 euro
50 plus 501 euro
Bron: Nationale Benchmark Kledingwinkels, onderzoek van Multiscope

Het bedrag per aankoop in Nederland

Als er nieuwe kleding wordt gekocht, dan geven we gemiddeld 92 euro uit in één keer. Bij aankopen in de fysieke winkel ligt dat bedrag lager: dan besteden we gemiddeld 74 euro in een keer. Shoppen we online? Dan wordt er gemiddeld 136 euro per keer uitgegeven. Gemiddeld genomen wordt er bij De Bijenkorf het grootste bedrag in één keer besteed. Daar is de gemiddelde uitgave gelijk aan een bedrag van 229 euro. Bij de Wibra en Zeeman geven we het minste uit in een keer aan kleding: daar ligt het gemiddelde bestedingsbedrag op respectievelijk 19 en 20 euro.

Voor het onderzoek zijn 5.195 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking. De 51 grootste webshops en kledingwinkels van Nederland zijn in het onderzoek meegenomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.