Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom Christopher Nolan geen films voor Netflix wil maken

Scott Stuber, hoofd Original films bij Netflix, zou dolgraag een deal willen sluiten met Christopher Nolan. De Tenet-regisseur ziet dat echter niet zitten, om een reder die complexer in elkaar steekt dan je zou denken.

Dat Christopher Nolan heel bevlogen is als het om de authentieke bioscoopervaring gaat, werd vorig jaar wel duidelijk toen Warner Bros. aankondigde dat in 2021 alle grote blockbusters tegelijkertijd op HBO Max uitkomen, de grote nieuwe Netflix-concurrent.

Christopher Nolan en de bioscoopervaring

De 50-jarige regisseur was woedend. In een emotionele brief maakte de Inception-regisseur korte metten met de studio die nota bene al zijn grote films mogelijk heeft gemaakt. Volgens Nolan draaien studio’s bioscopen de nek om door ze niet te steunen.

Niet voor niks zette hij alles op alles om vorig jaar gewoon Inception uit te brengen, ondanks dat de meeste bioscoopketens niet open waren of überhaupt open mochten. Hij wilde ze per se steunen.

Nobel en prijzenswaardig, maar voor de box office deed het geen wonderen. Waarmee Nolan wellicht juist de terughoudendheid van andere studio’s alleen maar groter heeft gemaakt.

Netflix hengelt topregisseurs binnen

Tegelijkertijd is Christopher Nolan een man met een visie, juist voor zijn films. Iemand die je gewoon zijn gang moet laten gaan. En welke toko staat daar nou precies bekend om? Precies. Netflix.

Toch heeft Nolan nog nooit een Original voor de streamingdienst gemaakt. Hoe dat komt? Dat legt het bedrijf je graag zelf uit. Het is namelijk niet alsof Scott Stuber, hoofd als het om Original films gaat bij Netflix, het nog nooit heeft geprobeerd.

Stuber heeft al met allerlei regisseurs lucratieve deals gesloten. Zelfs met grote namen die normaliter juist felle kritiek leverden op partijen als Netflix, met als meest voorname voorbeeld Martin Scorsese. Hij bracht The Irishman uiteindelijk uit met Netflix omdat geen enkele andere studio het financiële risico durfde te nemen.

Waarom Nolan weigert

The Wall Street Journal vroeg het hoofd van Original films of er nog steeds regisseurs zijn die niet samen willen werken, nu het voor het tweede jaar op rij de meeste Oscar-nominaties van alle studio’s heeft gescoord.

Stuber noemde direct Christopher Nolan. De The Dark Knight-regisseur weigert nog steeds om één simpele reden, zoals Stuber het zelf uitlegt: “Ik denk dat er aspecten van wereldwijde distributie in de bioscoop zijn die nog steeds aantrekkelijk zijn. Chris Nolan en ik hebben nogal wat gesproken … en dat is nog steeds iets wat hij heel graag wil. Als we dat niet kunnen bieden, blijft het een probleem voor hem. ”

Oftewel: zolang Netflix niet wereldwijd zijn films in de bioscopen uitbrengt, wil Christopher Nolan geen Originals voor de streamingdienst maken. Dan is de volgende vraag: waarom doet Netflix dat niet, al was het maar voor één week?

Makkelijker gezegd dan gedaan

Nou, het antword daarop is: dat is niet mogelijk. Marriage Story en The Irishman werden tijdelijk in de bioscoop uitgebracht in Amerika. Scorsese’s film kwam zelfs naar Nederland.

Maar bijvoorbeeld Frankrijk heeft een regel dat films pas drie jaar na hun run in de bioscoop op een streamingdienst mogen verschijnen. Daar gaat Netflix niet op wachten, gezien een bioscooprelease voor hen meer een geste naar de regisseur in kwestie is. Ook qua marketing is dat onhandig.

Oftewel, Netflix gaat geen Originals uitbrengen in de Franse bioscopen, en daarmee kan het bedrijf meteen ook niet voldoen aan de eisen van Nolan. Een regisseur die zeker gezien de filmcultuur in Frankrijk niet akkoord zou gaan met een dergelijke uitzondering.

Principes

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Want blijft Nolan zich zo aan zijn principes vasthouden als hij net zoals Scorsese geen geldschieters meer kan vinden voor zijn peperdure projecten? Hopelijk voor de bioscopen hoeven we daar nooit achter te komen.

Christopher Nolan: ‘Hollywood trekt verkeerde les uit Tenet’

WSJ

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.