Christopher Nolan: ‘Hollywood trekt verkeerde les uit Tenet’

Tenet is een van de weinige blockbusters die wél in 2020 in de bioscoop is uitgekomen. De rest is al lang door studio’s uitgesteld tot 2021 of uitgebracht op streamingdiensten.

Christopher Nolan wilde daar niks van hebben, en smeekte Warner Bros. om zijn peperdure film ondanks alle chaos in het hartje van de storm uit te brengen. Gewoon in de bioscoop.

Tenet: flop of waardevolle les?

De Inception-regisseur is een prominente voorvechter van de bioscoopindustrie, en wil ze dan ook koste wat kost steunen. Volgens Nolan gaat er niks boven de bioscoopervaring, en moet de filmindustrie de bioscopen dan ook niet laten stikken, zoals volgens hem nu wel gebeurt.

Op het moment van schrijven heeft Tenet 350 miljoen dollar opgehaald. Waarvan slechts 53 miljoen dollar in Amerika werd verdiend. Terwijl de blockbuster volgens experts 500 miljoen dollar moet opleveren om überhaupt break-even te draaien.

Zelfs Warner Media CEO John Stankey ziet de release niet als een succes. Andere studio’s keken reikhalzend uit naar de eerste resultaten. Voor hen was Tenet een welkome opoffering: zo kon de rest veilig van een afstandje toekijken of een blockbuster tijdens een pandemie uitbrengen financieel de moeite waard is.

Christopher Nolan is teleurgesteld

De conclusie lijkt duidelijk, want vrijwel elke grote film is sindsdien uitgesteld tot volgend jaar of zelfs 2022. Enkel Wonder Woman: 1984 staat vooralsnog nog op de planning voor eind december.

Toch is die mineur volgens Christopher Nolan zelf teleurstellend. Volgens hem trekt Hollywood namelijk de verkeerde lessen uit de release van Tenet.

“Maar ik ben bang dat de studio’s de verkeerde conclusies trekken uit onze release – dat in plaats van te kijken naar waar de film goed heeft gewerkt en hoe dat hen de broodnodige inkomsten kan opleveren, ze kijken naar waar het niet heeft gewerkt en waar Tenet dus niet voldoet aan de pre-COVID-verwachtingen,” aldus Nolan tegenover The Los Angeles Times.

“En, dat ze dat als excuus gaan gebruiken om de bioscopen alle verliezen van de pandemie te laten dragen in plaats van ons steentje bij te dragen en ons aan te passen – of met andere woorden onze business opnieuw op te bouwen. ”

Hollywood laat bioscopen stikken

Een terecht punt. Tenet was van te voren al een flop, en eigenlijk geheel kansloos. Althans, als je rekent op de gebruikelijke succescijfers van voor de huidige pandemie. Maar, zoals Nolan benadrukt, de bioscopen laten stikken is volgens hem ook geen optie.

Juist jezelf aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en opnieuw omzet in het spel brengen is belangrijk voor de gehele industrie. Focussen op hoe Tenet omzet in het laatje heengebracht, in plaats van dat de film niet aan verwachtingen heeft voldaan, is een veel productievere houding.

Ondertussen staan meerdere grote Amerikaanse bioscoopketens op het randje van een faillissement. Maar ja, geen enkel studio wil de eerste zijn en/of zichzelf opofferen. Op het moment van schrijven is de kans helaas groot dat het bij de nobele intenties van Nolan blijft. Uiteindelijk willen studio’s en distributeurs vooral geld verdienen. De vraag is: kan dat nog na de pandemie als er geen bioscopen meer over zijn?

LA Times

Reageer op artikel:
Christopher Nolan: ‘Hollywood trekt verkeerde les uit Tenet’
Sluiten