Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Premiere Access blijkt gouden zet: Black Widow scoort enorme comeback

Black Widow zowel op Disney+ als in de bioscopen uitbrengen: Disney durfde er lang niet aan te geloven. Nu blijkt dat de comeback van het Marvel Cinematic Universe alle verwachtingen heeft overtroffen.

De peperdure Marvel-series op Disney+ waren en zijn nog steeds een gewaagd experiment. Kan het Marvel Cinematic Universe zijn fans op zoveel verschillende manieren blijven boeien? Wordt het niet too much?

Disney+ en het MCU

Terwijl het MCU verder ging op die streamingdienst, werden de films vanwege de pandemie uitgesteld. Dan hebben we het over Black Widow en Eternals. Beide een jaar.

Het bracht Marvel Studios in een lastig parket. De series konden niet eeuwig doorgaan, op een gegeven moment moesten verhaaltechnisch eerst de films weer op gang komen. Fans en journalisten riepen Disney op om Black Widow gewoon op Disney+ uit te brengen, net zoals Mulan.

Intern is dat ook meermaals besproken, zo schreven vakbladen. Toch bleef de entertainmentgigant wachten. Een Marvel-blockbuster volledig op Disney+ uitbrengen leek toch een te grote gok.

Black Widow: vanaf deze datum stream je de Marvel-film gratis op Disney+

Black Widow in Premiere Access

Afgelopen vrijdag kwam de solofilm van Scarlett Johansson gelukkig alsnog uit. Zowel in de bioscopen als op Disney+, in Premiere Access. Voor 21,99 euro kun je de Marvel-film streamen, waar en wanneer je maar wil.

Een pittige prijs? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Als je een paar vrienden uitnodigt of de film met je familie kijkt, dan is het goedkoper dan een berg bioscooptickets aanschaffen. Plus: je kunt je eigen plaspauzes plannen.

Hoe dan ook was het een interessant en gewaagd experiment voor Marvel en Disney. Een experiment dat je nu al gerust een megasucces kan noemen.

Eerste verbluffende resultaten

Disney heeft namelijk onverwachts de eerste resultaten gedeeld. Dat is ook meteen het probleem met streamingdiensten: ze laten vaak enkel cijfers zien als het om een succesverhaal gaat. Flops worden verzwegen. Een schril contrast met lineaire televisie, waar de kijkcijfers openbaar zijn.

Maar goed, terug naar Black Widow. Disney maakte zondag bekend dat de film maar liefst 60 miljoen dollar heeft omgezet op Disney+. In de Amerikaanse bioscopen kwam daar 80 miljoen dollar bovenop en internationaal rekende men in totaal 78 miljoen dollar aan tickets af.

Het is de eerste keer dat Disney Premiere Access-cijfers deelt. De conclusie is direct duidelijk: consumenten zijn massaal bereid om op die manier films te streamen. Ook al moeten ze er extra voor betalen. Het blijft de vraag of die kijkers niet meer hadden opgeleverd als ze naar de bioscoop waren gegaan. Bovendien zorgt de directe beschikbaarheid op Disney+ ervoor dat piraten helaas ook al meteen illegale kopieën in handen kregen.

F9 en Star Wars

Maar toch: dat lijkt allemaal in het niet te vallen bij de enorme zak geld die de digitale lancering van Black Widow heeft opgeleverd. Het is de op twee na grootste Amerikaanse opening voor een origin story binnen het MCU, achter Black Panther en Captain Marvel. Pandemie of niet.

Daarmee heeft Black Widow ook al F9 verslagen, de film met– voor een korte periode – het grootste openingsweekend van de pandemie met 70 miljoen dollar.

Dat betekent dat Black Widow de grootste opening heeft neergezet sinds Star Wars: The Rise of Skywalker. Dat was de laatste grote blockbuster die uitkwam voor de hele pandemie van start ging. Ja, zo lang zitten we al in deze situatie.

Spider-Man

Om het in een verdere context te plaatsen, de laatste Marvel Cinematic Universe-film die werd uitgebracht voordat de bioscoop werd gesloten, Spider-Man: Far From Home, leverde 192,6 miljoen op in de eerste drie dagen in de Amerikaanse bioscopen. Zonder beperkende factoren zoals de huidige maatregelen.

Black Widow harkte dus in Amerika 80 miljoen dollar binnen. Slechts 12,6 miljoen minder, terwijl fans de film ook massaal streamden op Disney+ en de beperkende werking van coronamaatregelen. Oftewel: een verbluffend succesverhaal.

Wat betekent dit voor aankomende films?

Het is een kwestie van afwachten of deze cijfers impact gaan hebben op Disneys plannen voor aankomende film. De enige film in de Premiere Access-pijplijn van dit moment is Jungle Cruise. Een nieuwe film van Dwayne ‘The Rock’ Johnson die op 30 juli zowel in de bioscopen als op Disney+ uitkomt.

Free Guy en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, de volgende Marvel-film, komen gewoon exclusief in de bioscoop uit op respectievelijk 13 augustus en 3 september. Wellicht brengen de hoge piefen van Disney daar nog verandering in in de komende weken. Wordt dit de toekomst van filmreleases? De tijd zal het leren.

Tevreden zijn ze in elk geval: “Het is ongelooflijk om het publiek te zien genieten van Black Widow na twee jaar zonder een nieuwe Marvel Studios-film, en dit spectaculaire openingsweekend laat zien hoe graag fans deze geliefde Avenger in haar eigen verhaal wilden zien”, aldus Alan Bergman, voorzitter van Disney Studios Content.

Maak kennis met The Witcher-film van makers Avatar: The Last Airbender

Forbes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.